Bouw jij mee aan Bedum?

Arjen Robben (23 januari 1984 te Bedum).

van V.V. Bedum tot één van de beste spelers van de wereld.

In zijn jonge voetbaljaren speelt Robben bij de plaatselijke voetbalvereniging VV Bedum. Zijn talent komt al op jonge leeftijd tot uiting. Vader Hans Robben, zelf ook een verdienstelijke voetballer, laat Arjen in een rustige omgeving zich ontwikkelen. De topclubs staan in de rij om Arjen in hun jeugdopleidingen op te nemen. Toch besluit Hans om Arjen eerst bij FC Groningen onder te brengen. Als C-junior van 12 jaar maakt Arjen de overstap naar FC Groningen. Hans Robben wordt zelf trainer van de jeugdselectie bij FC Groningen. Ook hier blijft Arjen zich verbeteren, als hij in seizoen 1999 – 2000 maar liefst vijftig maal weet te scoren in de jeugdcompetitie, lijkt een doorbraak dichtbij en op 16-jarige leeftijd maakt hij zijn debuut in het eerste elftal van FC Groningen.

Hij zou uiteindelijk twee hele seizoenen bij FC Groningen spelen. In 46 wedstrijden in de Eredivisie maakte hij 8 doelpunten. Hij is nog niet bepaald een topscorer maar door zijn snelle aanvallen vanaf links en zijn geweldig mooie acties word hij toch in zijn eerste seizoen (2000-2001) 'Speler van het Jaar' bij FC Groningen. Zijn talent blijft natuurlijk niet onopgemerkt op de Nederlandse velden. De drie topclubs Feyenoord, Ajax en PSV willen de talentvolle linksbuiten wel hebben. Arjen Robben word in 2001 vastgelegd door PSV, maar de Eindhovenaren laten de linksbuiten nog 1 seizoen rijpen in het noorden bij FC Groningen.

Bij PSV speelt Arjen nog beter dan bij FC Groningen. Hij scoort meer en zijn acties worden steeds beter. In het seizoen 2002-2003 speelt Robben 33 wedstrijden in de Eredivisie en scoort hij 12 goals.  

Arjen Robben word in 2003 uitgeroepen tot voetbaltalent van het jaar. Ter gelegenheid daarvan ontvangt hij van de Cruyff Foundation een 'Cruyff Court'; een kunstgras 'trapveld'. Robben besluit het veld te schenken aan zijn geboorteplaats Bedum waar hij tot zijn overgang naar PSV heeft gewoond. Het Arjen Robben Veld is in 2004 gerealiseerd. Het veld wordt natuurlijk door Arjen Robben zelf geopend.


Arjen Robben Europees voetballer van het jaar onder 21 in 2005

 

Arjen Robben - 23 januari 1984 te Bedum
Arjen Robben veld in Bedum - Cruyff Court

Het volgende seizoen ziet er goed uit voor hem, maar tegen Auxerre in de Uefa-Cup scheurt hij zijn hamstring en is vier tot zes weken uitgeschakeld. Robben werkt aan zijn revalidatie maar later in het seizoen tegen z'n oude club FC Groningen gaat het weer mis. Hij scheurt weer zijn hamstring en ligt er voor eenzelfde periode uit. Zijn deelname aan het EK van 2004 komt hierdoor in gevaar.

Robben speelt inmiddels al zo goed voor PSV dat buitenlandse topclubs hem willen hebben. Manchester United is erg geïnteresseerd in hem, maar de twee clubs worden het niet eens over de transfersom. Manchester United probeert Robben in te lijven voor 7.000.000 euro. Voorzitter van PSV Harry van Raaij zei hierop: Voor die prijs mogen ze een foto en een handtekening hebben. Een andere Engelse club, Chelsea F.C., doet minder moeilijk over het geld en betaalt 18 miljoen euro voor de speler. In augustus 2007 tekent Arjen een contract bij Real Madrid uit Spanje. Real betaalt 36 miljoen euro. Inmiddels bewijst Arjen wekelijks dat hij dit bedrag meer dan waard is. 

Gedurende het seizoen 2002/2003 is Robben inmiddels speler van het Nederlands voetbalelftal geworden. Hij maakt zijn debuut op 30 april 2003 tegen Portugal. In de tien wedstrijden voorafgaand aan het EK waaraan hij deelneemt scoort hij twee keer. Op het Europees kampioenschap voetbal 2004 in Portugal is hij een van de uitblinkers. Tegen Duitsland speelt hij nog niet, maar tegen Tsjechië wel. Tijdens die wedstrijd blinkt hij uit en geeft hij twee keer een assist. Nederland komt met 2-0 voor. Na 59 minuten, bij een 2-1 stand, word hij gewisseld voor Paul Bosvelt. Nederland verliest uiteindelijk met 2-3 en bondscoach Dick Advocaat krijgt zeer veel kritiek over de wissel van Robben. Tegen Letland, Zweden en Portugal speelt Robben niet zo goed als tegen Tsjechië maar hij heeft wel een belangrijke rol in het elftal. Tegen Zweden scoort hij de beslissende strafschop in de strafschoppenserie.

  Arjen Robben Café in Bedum
Arjen Robben Café

In 2005 wordt Arjen uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar onder 21. Europees Voetballer van het Jaar U-21 is een prijs die wordt uitgereikt aan de beste jonge voetballer in Europa. Deze prijs wordt uitgereikt door het Italiaanse blad Guerin Sportivo, onder de naam 'Trofeo Bravo'.

Chelsea
Robben speelde zich bij PSV in de kijker bij buitenlandse topclubs. Manchester United was in hem geïnteresseerd, maar een bod van 7.000.000 euro was voor PSV onacceptabel. Voorzitter Harry van Raaij van PSV vond het te weinig: 'Voor die prijs mogen ze een Robben-shirt met een handtekening hebben' . Chelsea FC betaalde uiteindelijk 18 miljoen euro voor de speler.

Arjen Robben - 23 januari 1984 te Bedum

Op vrijdag 13 januari 2006 heeft Arjen het nieuwe stadion van FC Groningen officieel geopend. De snelle linksbuiten van Chelsea is speciaal voor deze gelegenheid overgevlogen uit Londen om de openingshandeling te verrichten. FC Groningen nam daarna het nieuwe stadion definitief in gebruik met een thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen.

Van 2004 tot 2007 speelde Robben drie seizoenen voor de Londense club. Robben werd bejubeld om zijn rushes, techniek en snelheid, maar geregeld door tegenstanders bekritiseerd vanwege zijn vermeende schwalbes. Hierna maakte Robben voor 36 miljoen euro de overstap naar Real Madrid.

Real Madrid
Robben viel in zijn eerste jaar bij Real Madrid meermaals geblesseerd uit. Hij zou in zijn eerste seizoen tot 21 wedstrijden komen, waarin hij vier keer scoorde. Halverwege het seizoen 2008/09 kwam hij goed in vorm toen coach Juande Ramos hem als rechtsbuiten in plaats van linksbuiten posteerde. In dit seizoen was Robben veel minder geblesseerd dan in de jaren ervoor. Robben groeide uit tot belangrijke speler en maakte steeds meer doelpunten en assists.

FC Bayern München
Op 27 augustus 2009 maakte Robben de overstap van Real Madrid naar FC Bayern München; met de overgang zou zo'n 25 miljoen euro gemoeid zijn geweest. Hij gaf bij zijn vertrek aan, dat hij het niet netjes vond hoe Real Madrid hem, en de andere Nederlandse spelers, behandelde. Robben maakte dit seizoen veel beslissende doelpunten in de Champions League. Zo maakte hij het beslissende doelpunt tegen Fiorentina in de achtste finale. In de kwartfinale scoorde Robben het beslissende doelpunt tegen Manchester United met een volley. Op 17 april 2010 maakt hij zijn eerste hattrick in zijn carrière in de met 7-0 gewonnen wedstrijd tegen Hannover 96. Robben maakte dit seizoen in de competitie 16 doelpunten in 24 wedstrijden. Dit leverde hem onder meer de titel Duits voetballer van het Jaar op van het sportblad Kicker.

Hard trainen, inzet en durven afzien.

Wereldkampioenschap 2010
Op 5 juni 2010 in de laatste oefenwedstrijd tegen Hongarije voor het WK 2010 scoort Robben tweemaal. Hij verlaat echter voor het einde van de wedstrijd met een hamstringblessure het veld. Na onderzoek werd op 6 juni bekend gemaakt dat de blessure minder ernstig is, dan eerst werd aangenomen. Het gaat om een scheurtje in de linker hamstring. Van Marwijk besloot daarop om Robben toch naar het WK af te laten reizen.[14] Na een week hard werken bij fysiotherapeut voor topsporters Dick van Toorn aan zijn herstel, voegde Robben zich op 12 juni weer bij de selectie. Op 24 juni maakte hij zijn rentree tijdens de wedstrijd Kameroen - Nederland toen hij in de 73e minuut het veld in werd gebracht voor Rafael van der Vaart. Ondanks dat duidelijk was dat hij nog niet voor de volle 100% fit was, schoot hij vrijwel direct na z'n rentree op de paal, waarna Klaas-Jan Huntelaar uit de rebound de winnende goal maakte.

In de achtste finale tegen Slowakije stond Robben voor het eerst dit WK in de basis op de voor hem vertrouwde rechterflank. Hij scoorde het belangrijke eerste doelpunt en werd tot man van de wedstrijd gekozen die uiteindelijk gewonnen werd met 2-1. In de kwartfinale tegen Brazilië werd Robben regelmatig onderuit gehaald door de tegenpartij en werd zelfs een keer nagetrapt door Felipe Melo nadat Melo Robben al onderuit had getrapt. Melo kreeg hiervoor direct een rode kaart. Robben maakte in de halve finale van het WK in Zuid-Afrika het derde doelpunt voor Nederland in de 2-3 gewonnen wedstrijd tegen Uruguay, waarmee Nederland zich plaatste voor de finale van het Wereldkampioenschap voetbal 2010. Daarin was Spanje de tegenstander. Twee keer kon Robben in de finale alleen op de doelman afstormen, maar kon helaas niet scoren. Het bleef na 90 minuten 0-0 en in de verlenging scoorde Spanje, met nog enkele minuten op de klok. Op dat moment speelde Oranje met nog maar 10 man. Het bleef 0-1, waardoor Nederland voor de derde keer in de geschiedenis tweede werd op een WK.

Erelijst

Club kampioenschappen:
2002/2003 Kampioen Eredivisie
2004/2005 Kampioen Primier League
2005/2006 Kampioen Primier League
2007/2008 Kampioen Primera División
2009/2010 Kampioen Bundesliga
2012/2013 Kampioen Bundesliga
2013/2014 Kampioen Bundesliga
2014/2015 Kampioen Bundesliga
2015/2016 Kampioen Bundesliga
2016/2017 Kampioen Bundesliga
2017/2018 Kampioen Bundesliga
2018/2019 Kampioen Bundesliga

PSV
    Nederland Eredivisie (2002/03)
    Nederland Johan Cruijff Schaal (2003/04)

Chelsea
    Engeland English Premier League (2004/05)
    Engeland Football League Cup (2004/05) 
    Engeland English Premier League (2005/06)
    Engeland FA Community Shield (2005/06)
    Engeland Football League Cup (2006/07)
    Engeland FA Cup (2006/07)

Real Madrid
    Spanje Primera División (2007/08)
    Spanje Supercopa (2008)
    Spanje Trofeo Bernabéu (2008/09)
    Spanje Trofeo Bernabéu (2009/10)

Bayern München
    Duitsland Bundesliga (2009/10)
    Duitsland DFB-Pokal (2009/10)
    Duitsland Super Cup (2011/12)
    Duitsland Bundesliga (2011/12)
    Duitsland Super Cup (2012/13)
    Duitsland Bundesliga (2012/13)
    Duitsland DFB-Pokal (2012/13)
    UEFA Super Cup 2013
    Duitsland Bundesliga (2013/14)
    Duitsland DFB-Pokal (2013/14)
    Duitsland Bundesliga (2014/15) 
    Duitsland DFB-Pokal (2015/16)
    Duitsland Bundesliga (2015/16) 
    Duitsland Bundesliga (2016/17)  
    Duitsland Bundesliga (2017/18)  
    Duitsland Bundesliga (2018/19)  
   
Duitsland DFB-Pokal (2018/19)  

Nederlands Elftal
    Wereldkampioenschap Zuid Afrika 2010 - 2e plaats
    Wereldkampioenschap Brazilië 2014 - 3e plaats

Champions League
    Finale Bayern München 2009/2010 - 2e plaats
    Finale Bayern München 2011/2012 - 2e plaats
    Finale Bayern München 2012/2013 - 1e plaats

 

Gespeelde competitiewedstrijden en doelpunten:

Seizoen Club Wedstrijden Doelpunten Competitie
2000/01 FC Groningen 18 2 Eredivisie
2001/02 FC Groningen 28 6 Eredivisie
2002/03 PSV 33 12 Eredivisie
2003/04 PSV 23 5 Eredivisie
2004/05 Chelsea 18 7 Premiership
2005/06 Chelsea 28 6 Premiership
2006/07 Chelsea 21 2 Premiership
2007/08 Real Madrid 21 4 Primera Division
2008/09 Real Madrid 29 7 Primera Division
2009/10 FC Bayern München 24 16 Bundesliga
2010/11 FC Bayern München 14 12 Bundesliga
2011/12 FC Bayern München 24 12 Bundesliga
2012/13 FC Bayern München 16 5 Bundesliga 
2013/14 FC Bayern München 28  11 Bundesliga 
2014/15 FC Bayern München 21  17 Bundesliga 
2015/16 FC Bayern München 15  4 Bundesliga 
2016/17 FC Bayern München 26  13 Bundesliga 
2017/18 FC Bayern München 21  5 Bundesliga 
2018/19 FC Bayern München 12  4 Bundesliga 
         
  Totaal competitie 420 151  
  Totaal bekercompetitie       63 23  
  Nederlands Elftal 96 37  

 


INTERLANDS

 Nederland elftal 96 wedstrijden met maar liefst 37 doelpunten
debuut 30 april 2003, leeftijd debuut 19 jaar 3 maanden 7 dagen - trainer Dick Advocaat

Nederland Onder 21 -  5 wedstrijden  

Nederland Onder 20 -  3 wedstrijden
debuut 18 juni 2001, leeftijd debuut 17 jaar 4 maanden 26 dagen - trainer Louis van Gaal

Nederland Onder 19 -  4 wedstrijden en 1 doelpunt  

Nederland Onder 17 -  3 wedstrijden en 1 doelpunt 

 

(bijgewerkt tot 26 september 2019)

 

Op 9 juni 2007 is Arjen Robben in de Stadsschouwburg van Groningen in het huwelijk getreden met Bernadien Eillert. Het huwelijk werd gesloten door de Groningse burgemeester Wallage. In 2008 werd zoon Luka, in 2010 dochter Lynn, en in 2012 zoon Kai geboren.

 

Bronnen, noten en/of referenties:
Wikipedia

Facebook TwitterLinkedin
­