Bouw jij mee aan Bedum ?

Het jaar van de toren - Torentje van Westerdijkshorn is honderdvijftig jaar

Het gracieuze torentje van Westerdijkshorn is honderdvijftig jaar geworden. De Westerdijkshorners vieren dit jubileum op vrijdag 26 augustus en zaterdag 27 augustus met diverse festiviteiten rondom de toren.

Vrijdag 26 augustus neemt Burgemeester Bolding van de gemeente Het Hogeland het eerste exemplaar in ontvangst van het boek ‘Torentje, het verhaal van Westerdijkshorn’, geschreven door Fons van Wanroij. Na de presentatie van het boek vieren de Westerdijkshorners met elkaar de verjaardag van hun toren.

Onder het motto Gluren bij de buren gaan op zaterdag 27 augustus in Westerdijkshorn veel deuren open. De buurtschap is die dag van 10.30 tot 17.00 uur een festivalterrein voor mensen uit de omgeving.

Het jaar van de toren - torentje van Westerdijkshorn is honderdvijftig jaar

Wie zin heeft in een feestje is welkom bij de toren en in de gezellig ingerichte theetuinen. De bewoners hebben een programma gemaakt voor die dag.

Op verschillende locaties zijn kleine concertjes, er is een verhalenverteller en in een schuur op de voormalige dorpswierde wordt een film vertoond. Die gaat over Westerdijkshorn in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

In de eeuwenoude weem van Westerdijkshorn is een expositie met schilderijen, tekeningen en andere kunstwerken van de jarige toren en zijn directe omgeving. Daar zijn ook bijzondere ansichtkaarten en het boek over Westerdijkshorn vanaf de toren te koop.

Wie wil deelnemen aan een rondleiding door de buurt krijgt verhalen en anekdotes te horen over de geschiedenis van de buurtschap. Boer Jan en boerin Maartje organiseren een verrassende speurtocht kriskras door de buurt.

Albert Wester verzorgt workshops klokluiden voor jong en oud. Voor de kinderen staat een springkussen in het weiland naast de toren. De workshop Nait broezen bie de hoezen biedt kinderen de mogelijkheid veelsoortige verkeersborden te maken en voor de kleintjes liggen torenkleurplaten klaar.

Vanaf 15 augustus vindt u bij het torentje van Westerdijkshorn een bord met daarop alle informatie over de activiteiten van 26 en 27 augustus.

Wie Westerdijkshorn en de festiviteiten wil bezoeken, wordt verzocht zoveel mogelijk per fiets te komen!

Contactpersoon:
Anne Engelage – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

INFORMATIE OVER BOEK

Fons van Wanroij schreef op initiatief van de buurtvereniging Westerdijkshorn een boek over een daalders plekje tien kilometer boven de stad Groningen. De nederzetting kreeg zijn naam na de aanleg van de Wolddijk.
Toen ontstond het kerspel Dijkshorn, begrensd door Oude Ae, Haandijk, Lageweg/ Stationsstraat en Oude Dijk/Thedemastraat.

Torentje, Het verhaal van Westerdijkshorn

Auteur: Fons van Wanroij
softcover 17 x 24 cm, geheel in kleur,
96 pagina’s. ISBN 978 90 79742 34 9.
Verschijnt op 26 augustus 2022.  15,-.

Westerdijkshorn steekt de vlag uit
want het torentje is honderdvijftig jaar
daarom dit boek
over een daalders plekje.
Over ijzige tijden
de vorming van het Groninger landschap
de eerste bewoners tweeduizend jaar geleden
pioniers, ontginningen, welvaart en wateroverlast
een nederzetting die een naam kreeg
na de aanleg van de Wolddijk: Dijkshorn.
De bouw van een kerk en een toren
een pastoor die afdroop na de reformatie.
Boze katholieken die de deur van het kerkje
Dicht spijkerden tijdens de zondagdienst.
Het geheim van de klok van Westerdijkshorn.
Een dominee die kinderen in de Oude Ae doopte
diefstal, brand, een waterige liefdesgeschiedenis
een rondgang door de buurtschap anno 1972
de torenkoepel die de lucht inging …
Een boek vol verhalen voor Westerdijkshorners
en ook voor de vele wandelaars en fi etsers
die dagelijks Westerdijkshorn passeren
voor ieder die geïnteresseerd is in Groningen.

Facebook TwitterLinkedin
Sint 2023Sint 2023
Black Friday 2023Black Friday 2023
GamesGames
­