Bouw jij mee aan Bedum ?

walfriduskerk bedum hvgb 25 jarig jubileum

Bedum heeft wat te vieren. In 2021 bestond de Historische Vereniging gemeente Bedum (HVgB) 25 jaar maar dit kon vanwege corona niet gevierd worden. In 2022 is het 25 jaar geleden dat het eerste nummer van Zo as t was, het tijdschrift van de HVgB, verscheen. 2022 is ook het jaar van de voltooiing van de restauratie van het oudste huisje van Bedum. Redenen genoeg voor de HVgB en de Walfriduskerk om samen een mooi programma te brengen tijdens Open Monumentendag op 10 september, van 10.00-16.00 uur.

Uitreiking jubileumuitgave 25 jaar Zo as t was

In de afgelopen 25 jaar hebben 75 tijdschriften en enkele themanummers bijgedragen aan de geschiedschrijving van de (voormalige) gemeente Bedum. Dit zilveren jubileum wordt gevierd met de uitgave van een speciaal jubileumtijdschrift. Redacteuren van vroeger en nu vertellen over het belang van het doen van historisch onderzoek en het publiceren erover. Ook laten ze hun gedachten gaan over hoe er voor nieuwe (jongere) aanwas gezorgd kan worden want veel historische verenigingen kampen met een dalend ledental. Het eerste exemplaar van het jubileumnummer wordt om 11.00 uur op feestelijke wijze uitgereikt door niemand minder dan Walfridus…

Bezichtiging oudste huisje van Bedum

Het publiek is op 10 september ook van harte welkom in het pas gerestaureerde oudste huisje van Bedum, direct naast de kerk (op de foto links van de toren). Er zijn korte bezichtigingen onder leiding van de eigenaar/restaurateur. Omdat het huisje klein is, gebeurt dit in kleine groepjes en uitsluitend via een intekenlijst op de dag zelf in de kerk.

Doorlopend programma

Doorlopend is de Walfriduskerk te bezichtigen, een van de oudste kerken van de provincie Groningen. Men kan zich wagen aan het beklimmen van de scheve toren, die zelfs schever staat dan de wereldberoemde scheve toren van Pisa. Vrijwilligers van de kerk zijn aanwezig om korte rondleidingen in en om de kerk te verzorgen.

De HVgB staat klaar met informatie over de vereniging en verzorgt presentaties en een foto expositie over hoe het vroeger was en hoe het nu is in de dorpen van de voormalige gemeente. Verdwenen straten, gebouwen en industrie zoals de vlasfabriek en de zuurkoolfabriek Harkema, worden belicht maar ook de Walfriduskerk in zijn oude en huidige vorm.

Het jubileumtijdschrift is voor iedere geïnteresseerde gratis af te halen op 10 september. Zolang de voorraad strekt.


Credits foto: Walfriduskerk, Bedum– Foto: collectie HVgB

Facebook TwitterLinkedin
Sint 2023Sint 2023
Black Friday 2023Black Friday 2023
GamesGames
­