Een Open Dag op 19 februari voor tuinwerk organiseren, zo vroeg vóór de start van het groeiseizoen, is altijd een gok. Tuinen liggen dan nog in winterslaap en de ‘kriebel’ in de groene vingers wordt pas in maart/april wakker. De toch nog stormachtige wind maakte de kans op veel belangstelling alleen maar minder groot, afgelopen zaterdag . Op de fiets erheen was immers al afzien.

Op het terrein van de Stichting Werken Metzorg (WM) aan de Winsumerweg, had de storm de nacht ervoor ook huisgehouden. Opgestapelde aluminium tafelframes voor plantwerk lagen in chaos op een bult iets verder voor het pad naar de tunnelkas. Foto.  De imker moest worden gebeld om de omgevallen bijenkasten in het vrije veld naast de kas weer in orde en rust te brengen. Hij liep van de ene naar de andere kast als een maanmannetje in zijn werkpak de mogelijk geschrokken bijenbevolking te controleren.

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers - Werken Metzorg

De ‘harde kern’ van tuinvrijwilligers van WM wilde, in overleg met bestuurslid Jaap, dit avontuur toch aangaan. Er zijn nu eenmaal meer betrokken en trouwe mensen nodig om in 2022 het opkweken en leveren van een grotere hoeveelheden van verschillende groenten aan de Voedselbank Stad Groningen (en regionaal distributie centrum RDC) mogelijk te maken.

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers Stichting Werken Metzorg 006

In vergelijking met andere  voedselbank kwekers, waarmee goed contact is,  bleek de levering van WM van ruim 200 kisten in 2021 “een druppel op de gloeiende plaat”. De voedselbank vraagt om meer. Dus meer handjes nodig bij WM. Daarom deze startdag van een wervingscampagne Wordt Moestuin Vrijwilliger, die het hele jaar gaat doorlopen met mond tot mond reclame, Open Dagen en publiciteit.

Gestreefd wordt naar een evenwichtig verdeeld weekbestand van voldoende vrijwilligers zodat mensen ook kunnen worden vervangen bij afwezigheid. De moestuin vrijwilliger helpt mee, al of niet naast deelnemers, met de opkweek en onderhoud van de gewassen (en als afwisseling) in de bloemen-pluk-tuin. Daarnaast worden er ook mensen gevraagd die minder vrije tijd hebben, maar wel oproepbaar willen zijn voor een paar uurtjes op een bepaalde dag van de week. Bedoeld als extra hulp bij ‘ piekmomenten’ op de moestuin: zoals planten, oogsten en afvoer met de Bus naar de Voedselbank. Vrijwilliger Connie noteert en houdt het ‘rooster’ van aanwezige tuinwerkers per week bij.

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers

Dankzij actieve mond tot mond reclame vooraf en via Instagram, kwam er dus toch nog aardig wat bezoek binnen. Zeker drie mensen (in leeftijd variërend van 20 jaar tot 60 plus) gaven al serieus aan vrijwilliger te willen worden. Met hen wordt nader gesproken over de dag(en) dat men beschikbaar is en of er vakantieplannen zijn. Vanwege de verzekering wordt op de eerste werkdag een contract getekend met Jaap of ander bestuurslid. De vrijwilliger draait eerst 14 dagen ‘op proef mee’ en daarna regelt de vrijwilliger samen met het bestuur de gratis aanvraag Verklaring Omtrent Gedrag  (VOG).

In de kantine was het genieten van de behaaglijke houtkachel, de koffie met cake, daarna heerlijke soep en broodjes gezond van de kok. Intussen gingen de verhalen over tafel, werden vragen gesteld en tips gedeeld met elkaar.

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers

Nadat de inwendige mens was gesterkt, kwamen warme (regen-) jas en laarzen aan en gingen de belangstellenden in 2 groepen op ‘terreintoer’ onder leiding van beheerder Kees en ‘rechterhand’ werkbegeleider Mark Foto Daarna werd bekeken de gasten de door WM deelnemers gemaakte terrein Maquette van heden en toekomst nog eens aandachtig, met de terreintoer in het geheugen, voor meer uitleg en vragen.

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers

 

De moestuin is onderdeel van het traject programma voor dagbesteding dat WM op haar riante vrije terrein tegenover het Starkenborgh kanaal aanbiedt. De deelnemers kunnen naar eigen keuze en vaardigheden klussen, meewerken in moestuin, theehuis of keuken, bezig gaan in de hout- en metaalwerkplaatsen, voor eigen plezier of in opdracht, en helpen in de kaarsenmakerij. Maar ook in een team mee met de Klusbus voor klus,  ophaal- of verhuisdiensten. Of lekker rustig  bezig zijn in de Crea ruimte, met anderen of alleen, bijvoorbeeld met haakpen, penseel, schaar of Diamant Painting.

In de kantine is een ‘winkelhoekje’ ingericht. Al heel wat werken van deelnemers zijn verkocht in de loop van de tijd. Toppic is momenteel de reusachtige Molen gemaakt door Cees, deze (de molen dus..) wordt binnenkort per opbod verkocht. 

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers - reusachtige Molen gemaakt door Cees

Het vorig jaar door deelnemers en vrijwilligers weer prachtig strak opgeschilderde (rijks-)  monumentale Theehuis op het WM terrein is een pleisterplek voor de fietsende toerist op weg naar Winsum. Dit brengt weer extra actie teweeg in de keuken, van waaruit de catering wordt verzorgd. Geregeld zijn er buiten en binnen op het terrein groepslunches en diners, naast besloten buurt-, personeels- en zomerfeesten. Door de vrije ligging is er weinig kans op geluidsoverlast.

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers

Succesvolle vroege start werving tuinvrijwilligers

Meer weten? 050-8222676   www.werkenmetzorg.com   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.                                                        

Bezoekadres: maandag t/m vrijdag tussen 9.00 en 15.30 uur

Winsumerweg 1, 9738 TC Groningen

Facebook TwitterLinkedin
­