Bouw jij mee aan Bedum ?

Jack Smit geïnterviewd door Saffira Rijkee

De rasechte Bedumer die vandaag aan het woord is, Jack (spreek uit Jaques) Smit, werd op 21 juni 1975 geboren in Bedum. Op 21 september 1998 trouwde hij met Linda, met wie hij drie kinderen heeft; Carmen (9), Marloes (7) en Danny (5).

Jack Smit

Klusjesman van alles
Jack ging als kind, net als zijn kinderen nu, naar de Regenboog; de school met de bijbel. Daarna volgde hij op voormalig scholengemeenschap Hunsingo in Bedum het lbo, zat hij op de Vinkenborg en ging tenslotte op het AA College de elektronische kant op.
Net na school kwam Jack via een uitzendbureau bij Cordis Roden te werken, waar hij katheters in elkaar moest zetten. “Microscopisch werk: het beviel mij zeer slecht.” In 1998 kon hij bij Reiziger, tegenwoordig 2Rent aan het werk. “Daar werk ik nu alweer 9 jaar met heel veel plezier.

In zijn vrije tijd is Jack geluidstechnicus bij radio Regio FM, dit doet hij vrijwillig. Als ander vrijwilligerswerk noemt hij de klusjes die hij altijd bij jan en alleman doet. “Ik ben vrijwilliger voor iedereen die hulp nodig heeft, klusjesman van alles. Alleen thuis blijft het er vaak bij zitten!” Radio en klussen zijn ook meteen Jack zijn hobby’s.
Nog meer hobby’s? “Eh… de tuin sowieso niet!” zegt hij lachend. “Mijn vijver wel, als het een beetje goed wil. Alleen heb ik op het moment nog maar één vis. De rest van de vissen zijn opgegeten door een reiger.”

Altijd ja zeggen
Van politiek is Jack naar eigen zeggen weinig op de hoogte. “Maar”, zo zegt hij, “Balkenende is in ieder geval niet mijn man. Bos toch meer. Hij zegt het zoals het is, neemt geen blad voor de mond. In mijn ogen tenminste”.
Jack kan slecht nee zeggen, dat zit in zijn karakter. “Verder ben ik altijd vrolijk, alleen als ik moe ben, ben ik snel aangebrand. Een goede eigenschap vindt Jack van zichzelf dat hij altijd een luisterend oor heeft, altijd voor iedereen klaar staat. “Iedereen kan maar vragen en ik zeg maar ja. Dat is ook meteen mijn slechte eigenschap, geen nee kunnen zeggen.” Een andere slechte eigenschap van Jack is roken. Hij kreeg ooit een laserbehandeling vergoed via zijn werk. Omdat zijn toenmalige baas door het totale rookverbod op de werkvloer zijn werknemers kostbare tijd zag ‘verroken’ in de rokersruimte, leek hem dit een goede investering. Jack: “Ik geloof dat vier of vijf van de dertig die meededen echt gestopt zijn met roken. Ikzelf heb het drie weken volgehouden.”

Éénverdiener in tweeverdienertijdperk
Jack kan lachen om zijn kinderen en om een leuke mop. Huilen doet hij naar eigen zeggen niet. De Bedumer heeft bewondering voor zijn ouders. “Zij staan altijd voor iedereen klaar en ze genieten vooral van het leven. Elke dag is weer een dag erbij. Geniet van het leven, het duurt maar even, dat is ook mijn motto.”
Jack heeft moeite met politie; die mag wat hem betreft veel harder optreden. Ook van drugsgebruik vindt hij dat het veel strenger aangepakt moet worden. Verder heeft hij moeite met het gebrek aan waardering voor het harde werk dat veel mensen leveren. “Hard werken en dan weinig verdienen.” Een oneerlijk lot van veel praktijkmensen vindt Jack.
Jack is trots op zichzelf, zijn kinderen en zijn vrouw Linda. Hij is trots op het feit dat hij in zijn eentje een gezin kan runnen wat financiën betreft. Iets wat in dit tweeverdienertijdperk niet altijd even gemakkelijk is met vijf gezinsleden.

Opstartprobleempje
Op vakantie gaat de familie Smit naar Paasloo, een weekje op de camping. “Verder weg of in het buitenland iets bespreken heeft geen zin, want mijn vrouw heeft last van heimwee. Maar wat niet is kan nog komen. En Paasloo is geweldig!”
Qua muziek houdt Jack van bijna alles, “van 50 plus tot jumpstyle en house”. Alleen klassieke muziek en jazz, daar vindt hij niets aan.
Aan sport doet hij alleen in de vorm van “vliegen en rennen op het werk. Ik wil wel een beetje meer fietsen, maar alleen vind ik niks aan. En met drie kinderen ga je niet zomaar weg. En ik wil meer op de fiets naar het werk toe.”
Maar dat is te ver? Lachend antwoordt Jack fluisterend: “Ik kan heel slecht mijn bed uit komen”.

Typisch Nederlands vindt Jack het gestresst zijn van de mensen, alles moet snel snel. “En het weinig geven om een ander, of in ieder geval niet meer denken aan een ander.” Typisch Gronings vindt hij het nuchtere. “Vandaag niet, dan morgen wel. En toch plezier hebben, maken wat je er van maken kan.”

Absoluut geen tv
Over de tv is Jack kort: “Ik gooi hem er liever uit dan dat ‘ie blijft. Het eerste wat ze mee mogen nemen. Ik heb er helemaal niks mee, geef mij maar muziek.”
Ook geen films? “Och god nee man, helemaal geen films! Ik blijf er niet voor op, echt niet.”
Met boeken heeft Jack ook niets. Nooit gelezen, zelfs niet op school. “Alleen ‘Brom de Beer’ en iets met een lammetje, dat kende ik uit mijn hoofd. Ik ben van jongs af aan al met muziek bezig.”
Bedumer.nl vindt hij leuk. “Heel leuk. Alleen het updaten mag wel een beetje sneller. Maar de pagina op zichzelf vind ik heel leuk.”
Jack kan zich verheugen op vakantie en op een normale zomerse dag, vooral niet te warm. Hij is bang voor dromen die uitkomen. “Dat klinkt een beetje raar misschien, maar dat heb ik wel eens. Dat kleine dingen die ik in dromen al gezien heb later gebeuren. Geen erge dingen gelukkig.”

Grootouders
Als hoogtepunten in zijn leven noemt Jack de geboortes van zijn drie kinderen “en natuurlijk mijn trouwdag”. Als dieptepunt de dag waarop hij te horen kreeg dat Carmen, zijn oudste dochter ziek is. Carmen heeft het syndroom van Turner. Andere dieptepunten vond hij het sterven van zijn beide grootouders. Zijn oma overleed een week voordat Danny geboren werd. “Oma wilde heel graag een Jakobus, naar mijn opa. En Carmen en Marloes bleken meisjes te zijn, dus dat lukte natuurlijk niet. Dat Danny toch nog een Jakobus werd (als tweede naam) heeft ze nooit meegemaakt. En mijn opa was mijn alles, dus dat vond ik moeilijk.”

Jack vindt dat er soms wat te gemakkelijk met de wereld en met regels wordt omgegaan. “Iedereen doet maar wat hij wil.” Europa vindt hij “op zichzelf wel een vredig wereldje”. Nederland vindt de Bedumer een mooi land, maar met “te weinig zon en áls ze er is, is het hier veel te warm. En een regering… ja ik mag het niet te hard zeggen… Laat ik zeggen dat ik me in elk geval wel eens afvraag of ze de mensen, de gemeenschap wel serieus neemt”.

Echte Bedumer
Groningen vindt Jack een mooie stad, met een mooie toren, al komt hij er zelf weinig.
Bedum vindt hij een fantastisch dorp. “Geboren en getogen, the place I want to be. Ik heb even in Nieuw Roden en Leek gewoond, maar ik wilde toch weer terug. Ik blijf hier mijn leven lang. Tenminste, als het aan mij ligt wel!”

Facebook TwitterLinkedin
Sint 2023Sint 2023
Black Friday 2023Black Friday 2023
GamesGames
­