Bouw jij mee aan Bedum ?

“Ik geniet van het leven”, aldus Martin Broekmans, onder andere voorzitter van CVVB en een zeer bij ons dorp betrokken Bedumer.

Martin Broekmans geïnterviewd door Saffira Rijkee

Martin kwam op 13 mei 1954 ter wereld in Groningen. Sinds 1981 woont hij in Bedum. Hij is getrouwd met Gina en samen hebben ze een zoon, Jos.
De Bedumer is altijd werkzaam geweest bij ABN Amro, maar neemt nu deel aan allerlei projecten op het gebied van organisatie en advisering. Hij noemt zichzelf een ‘probleemoplosser’in conflictsituaties.

Martin Broekmans
Martin Broekmans

Op het gebied van vrijwilligerswerk is Martin zeer actief. Zo was en in sommige gevallen is hij onder andere penningmeester van de zakenkring Groningen, bestuurslid van de Groninger Cityclub, accreditatiemanager bij het WK 120 in Emmen, voorzitter van CVVB, organisator van een veiling voor daklozen, zakelijk leider bij het beeldend theater in de gemeente Noordenveld, locatiemanager bij de Special Olympics, en voorzitter van de landenweek China, die op dit moment in volle gang is.
Politiek gezien zegt Martin “niet echt iemand voor 1 richting te zijn”, maar dat je hem het beste kunt omschrijven als “links liberaal”.
Martin zijn hobby’s zijn uiteraard voetbal, maar ook het organiseren van evenementen, wat wel blijkt uit zijn vele (vrijwillige) functies.
De duizendpoot omschrijft zichzelf als “een zeer positief ingesteld persoon. Ik zie de positieve dingen van de wereld”. Ook is hij iemand die lang rustig kan blijven, maar wel tot een bepaald moment. Als slechte eigenschap noemt Martin dat hij wel eens een keer wat drammerig kan zijn. “Maar of dat nou per se een slechte eigenschap is?”
Martin kan lachen om allerlei dingen; leuke situaties, bijvoorbeeld op straat of op televisie, maar ook om leuke moppen. “Ik geniet van het leven.” Hij kan huilen om trieste gebeurtenissen, zowel in de nabijheid als ver weg. Ook om zaken die fantastisch lopen en die tot een goed einde komen, zaken waar je nauw bij betrokken bent.
Hij heeft bewondering voor mensen die iets bereikt hebben in het leven, op zakelijk of sportgebied. “Mensen die alles opzij zetten om hun doel te bereiken, zowel zakelijk als privé.” Hij heeft moeite met “mensen die het aan de zijkant beter weten, maar die als puntje bij paaltje komt veel woorden hebben, maar weinig daden”.
Martin is trots op zijn gezin. “Mijn vrouw moet mij vaak missen en ik ben er trots op dat mijn vrouw en zoon achter mij staan. Als ze niet achter me zouden staan dan kun je alles vergeten wat ik doe en gedaan heb.”

Als ingrediënten voor zijn favoriete vakantie noemt Martin “zon, lekker luieren en niets doen”. Voor muziek heeft hij geen bepaalde voorkeur, hij vindt zowel Nederlands als Engelstalig leuk, als het maar in de populaire sfeer zit. Martins sport is natuurlijk voetbal, al beoefend hij het zelf niet meer. “Maar kijken vind ik leuk. Om zelf te doen vind ik biljarten heel leuk, ook met ballen, maar heel wat anders.”
Typisch Nederlands vindt Martin regeltjes. En dat als iemand met het hoofd boven het maaiveld uitsteekt, wij Nederlanders snel de neiging hebben dat hoofd eraf te maaien. “Wij hebben snel een oordeel klaar zonder eerst na te denken wat bijvoorbeeld een groepering wil bereiken.”
Typisch Gronings vindt Martin bescheidenheid. “Een Amsterdammer maakt van een dubbeltje vaak een kwartje. Als wij van datzelfde dubbeltje 15 cent maken, doen we het beter.” Volgens de Bedumer zijn Groningers over het algemeen redelijk nuchter. We treden niet zo gauw op de voorgrond en zijn te benauwd om te laten zien hoe goed wij vaak zijn in veel dingen. “Loop maar wat meer met de borst vooruit”.
Je ziet het volgens Martin ook aan de politieke situatie. “Bijvoorbeeld de Zuiderzeelijn, en Eelde, dat loopt nu allemaal al jaren. Alles komt er waarschijnlijk helemaal niet, en dat vinden we allemaal maar goed.”

Op televisie kijkt Martin vooral naar voetbalprogramma’s. Verder kijkt hij graag naar het NOS Journaal en Nova, en wanneer hij er tijd voor heeft naar een actiefilm. Boeken leest hij heel weinig, alleen bepaalde lectuur over onderwerpen die hem interesseren. “Maar ik ben beslist geen boekenwurm.”
Wanneer ik Martin het woord kunst voorleg zegt hij: “Ze noemen mij wel eens een barbaar… een kunstbarbaar. Ik heb weinig met kunst, maar bewonder wel mensen die kunst maken in wat voor vorm dan ook. Dat bewonder ik wel, maar ik heb er verder geen band mee”.
Martin leest het Dagblad van het Noorden, de Noorderkrant, de Ommelander Courant en het nieuws en advertentieblad van Bedum. Verder leest hij graag de Voetbal International.

Martin kan zich verheugen op het slotevenement van de landenweek aankomende zaterdag ( 15 juli 2006). De hele binnenstad zal dan bus- auto- en fietsvrij zijn en er is een grote Chinese braderie met wel 500 kramen en veel optredens van de Chinese school. “En er komen twee grote Chinese delegaties naar de stad. Het belooft een hele happening te worden.” Hij verheugt zich ook op de komst van de grootste Chinese televisiezender die deze donderdag opnames komt maken als promotie voor de stad Groningen. “En verder verheug ik me op het feit dat we door de Chinese ambassade gevraagd zijn om een ‘Groningen-Nederland-week’ te organiseren in Beijing.
Martin is er bang voor dat: “er geen Zuiderzeelijn komt”. Zijn hoogtepunt: “moet nog komen”, en van zijn dieptepunt hoopt hij dat dat “niet komt”.
Hij vindt het jammer dat we in Bedum promotioneel weinig gebruik gemaakt hebben van Arjen Robben als bekend persoon. “Waar je ter wereld ook bent, acht van de tien mensen weet wie Arjen Robben is. We hebben daar te weinig gebruik van gemaakt in die zin, om ons als dorp op het gebied van bedrijvigheid en vereniging op de kaart te zetten.”

Over de wereld zegt Martin dat hij hoopt dat er een goede dialoog tussen Christenen en Moslims komt zodat er zeker in bepaalde gebieden van de wereld weer rust komt. Hij vindt verder dat we door moeten gaan met een verenigd Europa. “Op het gebied van werken en investeren moet de regelgeving zo zijn dat ieder land gelijke kansen heeft om zich te profileren in Europa.”
Over Nederland zegt Martin dat hij er met heel veel plezier woont. Hij vindt dat we ons meer moeten bezig houden met de dingen waar we goed in zijn; waterbeheersing, milieugebied, innovatie. “We moeten zorgen dat we op die gebieden nog beter worden, zodat de werkgelegenheid, die toch onder druk staat, op een andere manier ingevuld kan worden.”

Groningen vindt hij mooi om haar diversiteit. “Neem bijvoorbeeld de zeehondencrèche en Bourtange.” Martin vindt Groningen een van de mooiste steden van Nederland.
Hij vindt dat Bedum als plaats, zich meer neer moet zetten als een plaats waar het goed wonen en goed sporten is. “Je kunt ook zeggen, en dit is niet negatief bedoeld, dat er in het verleden heel veel bereikt is op het gebied van sportaccommodatie en woningbouw, maar dat we nu in een situatie zitten dat waar we jaren geleden heel goed in waren, nu een beetje achterhaald is. We moeten nu de puntjes op de i zetten, weer vooruitstrevend worden. We mogen niet inslapen. Het is heel belangrijk dat we als inwoners van Bedum samen de schouders eronder zetten om Bedum beter op de kaart te zetten.
Dat is een taak voor ons allen”.

Facebook TwitterLinkedin
Sint 2023Sint 2023
Black Friday 2023Black Friday 2023
GamesGames
­