Bouw jij mee aan Bedum?

Noaberschap in Bedum tijdens de coronacrisis

In de afgelopen weken heeft de regering uitzonderlijke maatregelen genomen. Op 31 maart werd bekend gemaakt dat de uitzonderlijke maatregelen verlengd zijn tot 28 april 2020.

De wereld ziet er werkelijk heel anders uit. Scholen zijn gesloten. Restaurants, eetgelegenheden, cafés zijn gesloten. Vele bijeenkomsten, allerlei sporten, zijn stopgezet, want fysieke contactmomenten moeten we zoveel mogelijk beperken, juist ook om de ouderen en kwetsbare groepen te beschermen. Dat is heel verstandig! Tegelijkertijd ontstaan er lokaal initiatieven om elkaar juist in deze periode te blijven steunen. Veel is er al bedacht en natuurlijk ontstaan er nieuwe initiatieven. Ook in Bedum. Om inzicht te krijgen van alle initiatieven proberen het hierbij op een rijtje te zetten. En daarmee melden we het ook aan op de gezamenlijke site van de Vereniging Groninger Dorpen ( waar we lid van zijn) Het advies van VGD:

In Bedum is een telefoonnummer bereikbaar voor mensen die hulp zoeken bij het halen van boodschappen of medicijnen. Via ditzelfde nummer kunnen vrijwilligers zich aanmelden voor het halen van boodschappen of medicijnen voor dorpsgenoten. vrijwilligers die normaal gesproken al actief zijn voor noaberschapsactiviteiten, maar tijdens deze crisis liever geen vrijwilligerswerk doen vanwege het risico dat ze lopen, wordt proactief de ruimte geboden zich tijdelijk terug te trekken. Wie gaat een telefooncirkel opzetten, om te zorgen voor dagelijkse contactmomenten en support voor ouderen en andere dorpsgenoten die vallen onder de kwetsbare doelgroep. Er wordt gekeken of vrijwilligers de plaatselijke supermarkt kunnen helpen nu er meer boodschappen moeten worden bezorgd.Kaartjesacties. Dorpsgenoten sturen elkaar een kaartje als iemand jarig is of wanneer iemand geen bezoek mag ontvangen omdat deze persoon tot de kwetsbare groep behoort. Dit zijn een aantal voorbeelden die ons zijn aangedragen.

Wie zijn actief:
Vanuit de Gemeente Het Hogeland via Mensenwerk Hogeland. Mensenwerk Hogeland heeft een speciale pagina over de laatste ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus en de gevolgen hiervan voor onze dienstverlening. Vanuit de kerken worden verschillende activiteiten ondernomen.

ZONNEBLOEM  -  BUURTZORG -  THUISZORG
Vanuit de Zonnebloem gaan Bertus Hoeksema en Wil Duis in Bedum regelmatig op stap met mensen met een fysieke beperking die dreigen te vereenzamen. Buurtzorg en TSN geven informatie over de uitstapjes door aan hun cliënten. Je hoeft geen lid te zijn van de Zonnebloem, iedereen is welkom. In deze corona tijd hebben we in overleg met buurtzorg en TSN besloten om onze gasten ongeveer twee keer per week te bellen voor een praatje. Mocht iemand hulp nodig hebben dan helpen we. Wilt u ook graag gebeld worden neem dan contact op met: Aly Wiersema, telefoon 06 10141897 of Wil Duis, telefoon 3013875.

Vanuit initiatief van Arjen Sturing is ontstaan BEDUM HELPT CORONA. Ga daarvoor naar hun facebook : CORONA HULP BEDUM . Iedereen kan zich aanmelden - vragen stellen - oproepje doen.
“Deze pagina is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben of willen aanbieden rondom het corona virus.” Geen centraal telefoonnummer.
Alleen uitwisseling van suggesties en vragen stellen.

Stichting Voedselbank Het Hogeland
Lombok 1, 9951 SC Winsum. telefoonnummer: Tel: 06-10440763
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vanuit Dorpsbelangenvereniging APB Bedum is centraal telefoonnummer : 06 250 021 20

Met vriendelijke groeten,

Algemeen Plaatselijk Belang Bedum (APB Bedum)
 
Henk van der Velde, voorzitter
Grotestraat 13 K
9781 HA Bedum 
06 25002120
email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
website:www.apbbedum.nl

Facebook TwitterLinkedin
­