Op zondag 23 februari start Domies Toen het tuinseizoen met een wandeling langs bloeiende stinzenplanten. In Domies Toen, de tuin van de dominee, aan de voet van de Petruskerk in Pieterburen, is de lente begonnen. De bollen en knollen zijn vroeg dit jaar. Zo bloeit het sneeuwklokje en het winterakonietje uitbundig. Maar ook het lenteklokje en de boerenkrokus staan al in bloei. De vroege bloeiers zijn niet alleen een lust voor het oog maar zijn ook de eerste nectarplanten voor wilde bij-soorten.

Stinzenplanten in volle pracht op Toen - zondag 23 februari start tuinseizoen Domies Toen 

JanJaap Boehlé, de beheerder van Domies Toen, weet alle stinzenplanten te staan en vertelt tijdens de rondleiding over de achtergronden, geschiedenis, mythologie en oude gebruiken. Zo krijgt het woord stinzenplanten of börgbloumkes voor de bezoeker een geheel andere beleving.

Domies Toen heeft de grootste verzameling stinzenplanten van het noorden. Ze bloeien altijd vroeg, volgen elkaar in bloei op tot laat in mei. Zo bepaalt de natuur de opening van een nieuw seizoen van Domies Toen.

Seizoen 2020 is een seizoen met veranderingen die net zoals de stinzenplanten gericht zijn op successie. Doorgaan op de unieke locatie, de bijzondere collectie in de meest noordelijke Botanische tuin van Nederland. Het nieuwe bestuur van de tuin is er helemaal klaar voor en heeft een mooi programma voor 2020 samengesteld.

De rondwandeling start om 14:00 uur, in de theeschenkerij. Na afloop is er een feestelijke nazit in de theeschenkerij, met hartige taart en een goed glas naar keuze. Mocht het erg slecht weer zijn dan wordt er aan de hand van foto's in de Theeschenkerij een lezing gegeven.

Domies Toen heeft een gidsje over stinzenplanten gemaakt. Dit is tijdens de rondleiding te koop.

 

Facebook TwitterLinkedin
­