Bouw jij mee aan Bedum?

Alles wat je moet weten over glaswolisolatie

In de oprukkende wereld zoals die nu is, zijn de materialen die worden gebruikt voor isolatie enorm populair op het gebied van akoestiek, warmte, enz. Deze vormen een verbeterend onderdeel van het comfort in de buitenkant, het interieur en de inrichting. Glaswol is zo'n isolatiemateriaal dat verschillende toepassingen in huizen heeft, of het nu een onderdeel is van daken, valse plafonds of gipsplaten. In dit artikel kom je meer te weten over deze vorm van isolatie!

Wat is glaswol?

Glaswol wordt gemaakt van borosilicaatglas met belangrijke bestanddelen zoals kwartszand, gerecycled glas en fixeermiddelen. Glaswol is een isolatiemateriaal dat bestaat uit gesmolten glas als grondstof. Volgens experts is 'glaswol een vezelachtig materiaal dat wordt gemaakt van de gesmolten glasgrondstoffen of glasscherven. Het is verkrijgbaar in twee categorieën: losse wol en superfijne wol. Het losse garen wordt gebruikt om een ​​asfaltgebonden glasdeken en glaswolplaat te maken. Daarnaast wordt het gebruikt om warmte vast te houden in de buitenbeschermde constructie en de leidingen.' Glaswol kan bovendien gebruikt worden om een PIR OSB plaat te creëren, wat optimaal werkt voor het buitenhouden van condens en vocht. 

Hoe wordt glaswol geproduceerd?

Glaswol wordt gemaakt van een dikke laag glasvezels die in een oven op 200°C worden uitgehard om de strengen aan elkaar te binden en zo de dikte van de plaat te verminderen. Bovendien wordt het in een elektrische oven gesmolten tot 1100°C en later geconditioneerd in een gasgestookte oven. Het is een ovenproduct gemaakt van gesmolten glas. Van dit gesmolten glas worden vezels gesponnen. Dit proces omvat het roteren van het gesmolten glas met een hoge snelheid, vergelijkbaar met de methode die wordt gebruikt bij de productie van snoep. Tijdens het spinnen wordt het bindmiddel erin gemengd. In het productieproces worden geen CFK's of HCFK's ontwikkeld. 

De vezels worden in een matvorm verzameld in een verzamelkamer en vervolgens overgebracht naar een oven waar ze onder gecontroleerde omstandigheden worden uitgehard tot de gewenste dikte en dichtheid. Het wordt op maat gemaakt in rollen of plakken. Insgelijks, het wordt ook gebruikt als onderdeel dat op het te isoleren oppervlak wordt gespoten of aangebracht. Het is een veelzijdig materiaal dat wordt gebruikt voor de isolatie van muren, daken en vloeren. Tijdens de installatie moet glaswol te allen tijde droog worden gehouden, omdat een toename van het vochtgehalte kan leiden tot een aanzienlijke stijging van de thermische geleidbaarheid.

Als het productieproces ten einde is, wordt het verpakt in rol- of vleermuisvorm. Het kan tot een factor 10 worden gecomprimeerd, wat de opslag bespaart en de transportkosten verlaagt. Het is ideaal om aan de hoge eisen te voldoen en biedt voordelen op het gebied van thermische isolatie, brandveiligheid en installatiegemak.

Waarom kiezen voor glaswol?

  • De producten zijn onbrandbaar en geschikt voor bedrijfstemperaturen tot 300°C.
  • Het is gemaakt van 80% recyclebare materialen.
  • Het is lichtgewicht en eenvoudig te installeren.
  • Het bevordert geen schimmelgroei of ongedierte.
  • Het heeft geen gezondheidsrisico's.
  • Het is niet corrosief voor metaal.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­