Hoe kiest u de juiste ladder of steiger uit ?

De meeste mensen hebben wel eens een ladder of trapje nodig voor het uitvoeren van allerlei klusjes in en om huis. Wekelijks, vaak zelfs dagelijks, komen er taken voorbij waarvoor u een kleiner of groter opstapje nodig hebt. Dit kan variëren van het bereiken van spulletjes die op de hoogste plank van een kast staan tot het schoonmaken van de dakgoten. Veel ongelukken in woningen hebben helaas een verband met het gebruik van een ladder. Voorkom dat u letsel oploopt en neem de adviezen in dit artikel ter harte.

Selectiecriteria

Als u regelmatig een ladder gebruikt, is het de moeite waard om de tijd te nemen voor het selecteren van het juiste type. Hieronder nemen we de belangrijkste criteria door die u hierbij zullen helpen.

Een geschikt type

De vijf meest voorkomende soorten ladders zijn:

  1. Enkele ladder. Dit is de traditionele rechte ladder. De bovenkant van dit type plaatst u tegen een muur;
  2. Meerdelige ladder. Dit type is ideaal als u verder omhoog wil. Het is in feite een rechte ladder met één of twee extra delen;
  3. Trapladder of huishoudtrap. Deze ladder is standaard voorzien van een stel extra poten die u uitklapt. Hierdoor is zo’n trapje vrijstaand te gebruiken. Het geheel is inklapbaar en dus compact op te bergen;
  4. Deze innovatieve ladder heeft stijlen die uitschuifbaar zijn. Als u hem niet nodig heeft, neemt hij ontzettend weinig ruimte in beslag;
  5. Deze multifunctionele ladder heeft op verschillende punten scharnieren. Hierdoor is hij op diverse manieren te gebruiken, bijvoorbeeld als trapladder, opstapje of werkbank.
De benodigde hoogte

Bij het bepalen van de benodigde hoogte van uw klimmateriaal is het van belang om rekening te houden met de volgende zaken:

  1. Het hoogste punt waarop u veilig op de ladder kunt staan. In de meeste gevallen is dat de vierde sport vanaf de bovenkant;
  2. De hoek waarin de ladder komt te staan;
  3. Eventuele overlap bij meerdere ladderdelen;
  4. Benodigde extra lengte voor een veilige beklimming. Beklimt u bijvoorbeeld het dak, dan moet de ladder vier sporten boven de dakgoot uitsteken.
Stevigheid, gemak en veiligheid

Ladders zijn ontworpen om een bepaald gewicht te kunnen dragen. De ene ladder is sterker dan de andere. Let bij uw keuze dus op de stevigheid en capaciteit van de ladder. Voor veel huishoudens is de beste keuze een ladder die licht van gewicht en compact op te bergen is. Fanatieke doe-het-zelvers doen zichzelf een lol met een steviger exemplaar dat diverse mogelijkheden biedt en waarmee grotere hoogtes te bereiken zijn. Voor deze groep kan het bovendien zeer interessant zijn om eens naar de verschillende soorten steigers te kijken. Een kamersteiger kopen is bijvoorbeeld een uitstekend alternatief voor een ladder als u regelmatig klussen heeft waarbij u langere tijd op een hoogte werkt. Een dergelijke steiger is snel neer te zetten en verplaatsbaar. Het biedt u tevens het nodige gemak en extra veiligheid. Het platform is ideaal om op te gaan staan of zitten en is voorzien van leuningen.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­