Waarom is een VCA certificaat belangrijk voor een baan in de bouw

In een aantal sectoren stijgt de werkloosheid door gevolgen van corona, maar in de bouw is dit niet het geval. Hier staat de arbeidsmarkt staat op zijn kop. Om de keuze voor goed personeel te maken worden er tegenwoordig door veel bouwbedrijven specifieke certificaten geëist. Heb jij de juiste certificaten al op zak, dan heb je dus een voorsprong ten opzichte van je concurrenten. Een van de certificaten die vaak wordt vereist is het VCA certificaat. Je hebt een VCA certificering voor bedrijven, maar ook voor individuen. In dit artikel gaan we dieper in op VCA certificaten voor individuen.

Wat houdt VCA in?

VCA betekent letterlijk “Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers” en gaat dus in een notendop over veiligheid op de werkvloer. Het VCA certificaat heeft als doel om te zorgen dat bouwend Nederland veiliger gaat werken. Daarnaast geeft de checklist ook een goede indicatie of een bedrijf zich aan de veiligheidseisen houdt die we als standaard zien in Nederland. Doordat het certificaat behoorlijk uitgebreid is, vinden veel bedrijven het belangrijk dat hun personeel hierover beschikt. Je kunt dus zorgen dat je als individu je concurrenten voorblijft en alvast zorgen dat je een VCA certificaat op zak hebt.

Waarom een VCA certificaat belangrijk is

Het VCA certificaat gaat voor een groot deel over bewustwording. Waar gewerkt wordt, worden ook fouten gemaakt. En soms kunnen deze fouten grote gevolgen hebben, met als dieptepunt een dodelijk ongeval. Dit zijn situaties die zowel je werkgever als jij niet willen. Door op de hoogte te zijn van de juiste regels voor veilig werken voorkom je zulke situaties en kun je in bepaalde situaties zelfs levens redden van bijvoorbeeld je collega’s.

Hoewel het VCA certificaat voor zowel individuen als bedrijven nog niet verplicht is, wordt het wel steeds vaker verwacht. Zo zie je vaker situaties waarbij opdrachtgevers of werkgevers geen zaken willen doen met bedrijven of personen die niet over het certificaat beschikken. Je vergroot dus de kans op nieuwe opdrachten met een VCA certificaat op zak. Naar verwachting wordt het certificaat op steeds meer plekken een harde eis.

Hoe behaal ik een VCA certificaat

Het belang van een VCA certificaat is wel duidelijk, maar de vraag is hoe behaal je deze? Wij adviseren om in zee te gaan met een bedrijf dat zulke trainingen kan geven zoals Diks Process Support. Hierbij wordt alles voor je geregeld zoals een training en een examen op locatie. Zo word jij volledig ontzorgd bij het behalen van je VCA certificaat en kun je genieten van de voordelen!

Facebook TwitterLinkedin
­