Bouw jij mee aan Bedum?

logo cultuur podium onderdendam

Op zondag 17 maart van 14.30 tot 16.15 organiseert het Cultureel Podium Onderdendam een lezing over Johan Sebastian Bach.

Johann Sebastian Bach, de wonderman. Hoe doet 'ie dat?

Voor wie ooit op pianoles ging, is de kans groot dat enkele van Bach's Inventionen gespeeld werden.

Hij schreef ze voor zijn jonge kinderen met de bedoeling hen een goede speeltechniek, een zingende speelstijl, en een voorproefje van het componeren te geven. Zo onderzocht hij hun muzikale talenten, maar ook, waarmee hij hen niet lastig hoefde te vallen.

Deze zondagmiddag zal Jean Pierre Jansen  trachten met u deze eerste stappen in de muziek die hij z'n kinderen aanbood opnieuw door te lopen, zodat we op een natuurlijke manier ons begrip van de muziek kunnen uitbreiden.

Voorbij komen onderwerpen als de keuze van een muziekaal thema, waarom welke noten wel of niet tegelijkertijd mogen klinken, een stukje Europese geschiedenis, de leer hoe je een verhaal vertelt, of dat nu in woorden is, in een film, of in muziek. En waarom Bach Inventionen zo genoemd zijn.

Jean Pierre Jansen gebruikt muziekvoorbeelden, gespeeld op een clavecimbel naar een voorbeeld uit 1730, en af en toe een notenvoorbeeld op het projectiescherm. Ook degenen die geen noten kunnen lezen zullen alles goed kunnen volgen.

Namens het Cultureel Podium Onderdendam

Eddy Buisman.

Facebook TwitterLinkedin
­