Het grootste dorp van deze grote gemeente wordt leeggezogen. Slinkse achterkamertjespolitiek die de gemeente allerminst siert.
Nog geen twee weken geleden kregen wij volkomen uit het niets een brief van de gemeente over het “voornemen” om een asielzoekerscentrum voor 350 mensen op te richten in Bedum. Althans, sommige direct aanwonenden kregen een brief. Op het laatste nippertje. Dat was bewust gepland. Lees de vertrouwelijke notitie van de raad er maar eens op na. En dan met name de bijlagen. Daar staat een exacte planning van week tot week over wat er zou gebeuren begin 2025. Besloten halverwege 2024. Maar vergeet niet om de notitie zelf ook te lezen. Ons wordt verteld dat dit om een voorverkennend onderzoek gaat. Welnee. Dat staat ook gewoon letterlijk in de notitie. “Bedum voldoet aan alle eisen die door het COA worden gesteld.” Dan valt er niet veel meer te onderzoeken, toch? Dat is allang bekend. Dan moet je alleen nog de beste manier zoeken om mensen het door hun strot te douwen.
350 mensen in een wijk met verschillende culturen, afkomsten, wellicht oorlogstrauma’s. Dat is vragen om moeilijkheden. De last die door een hele gemeente gedragen hoort te worden, bij 1 dorp leggen, dan vraag je te veel van mensen. Hoe moet je buitenlandse mensen met verschillende culturen en achtergronden omarmen als het er 350 zijn? Dat is veel, heel veel. Ook als er geen problemen en incidenten zijn. Sommige mensen kunnen goed met ouderen omgaan, ouderen die lijden aan dementie, je voortdurend volgen of ineens heel boos of agressief kunnen worden. Voor anderen is dat heel lastig, ongemakkelijk, spannend of eng om daar mee om te gaan. Dat maakt het ene niet goed en het andere slecht. Niet iedereen die geen azc in zijn wijk wil, is per definitie een rascistische of klein van geest. Ieder mens heeft recht op een plek waar hij zich fijn en veilig voelt. Allochtone maar óók autochtone bewoners. Laten we dat laatste vooral niet vergeten.
Waar veel Bedumers de meeste problemen mee lijken te hebben is de werkwijze van de gemeente Hogeland.
Al sinds Bedum toetrad tot deze nieuw te vormen gemeente, hebben de bewoners van Bedum ingeleverd. Dat begon al met Omrin, een deal gesloten door de voormalig gemeente Winsum en waar wij met elkaar, als Hogelandsters tot op de dag van vandaag de prijs voor betalen. En die is fors. Foutje, dat had anders gemoeten, aldus de gemeente. Zo makkelijk gaat dat. De voormalig gemeente Bedum had een keurig kasboekje bij toetreding tot de gemeente Hogeland. Dat gold niet voor iedere gemeente die toetrad. Winsum had indertijd al een reputatie. Geldverslindende projecten en slechte financiële beslissingen. Wat te denken van de Tirrel, die uiteindelijk maar liefst 15 miljoen duurder uitviel dan begroot. De kosten voor het paradepaardje van Winsum bleek geen 23 miljoen maar uiteindelijk 38 miljoen te kosten. Een overschrijding van maar liefst 65 % van het begrote bedrag en waar alle burgers van deze gemeente de prijs van betalen. Ook degenen die niet in Winsum wonen. In diezelfde periode kreeg Bedum een keihard “Nee” te horen voor de bouw van het MFA. Een door de bevolking breed gedragen initiatief, voor en door de Bedumers. Ook het gemeentehuis en politiebureau raakten we kwijt. Deze voorzieningen worden veel genoemd. Maar laten we ook de Schakel niet vergeten. Het zaaltje dat verdween toen Bederawalda werd gesloopt en dat tot verdriet van de toenmalige bewoners wegbezuinigd werd in het nieuwe gebouw. Een zaaltje dat afgeladen vol zat als er een toneelvoorstelling was. Waar ouderen elkaar konden ontmoeten onder hetzelfde dak als dat hun woning was. Waar de koffie klaar stond. Waar bijeenkomsten en vergaderingen werden gehouden. Weg. De toneelvereniging is inmiddels ook weg. Geen ruimte om te oefenen en al helemaal geen ruimte meer om een voorstelling te geven.
Gemeentehuis weg, politiebureau weg. Alles vanuit het kader van efficiëntie. Die efficiëntie ontbreekt op het gemeentehuis zelf, wil je een nieuwe id regelen, dan heb je minimaal 4 tot 5 medewerkers gezien en gesproken voor je het ding uiteindelijk in handen hebt. Medewerkers die, ook al is het rustig, je zonder problemen naar huis sturen om een telefonische afspraak te maken. Als onze gemeente een ondernemer was, zouden ze failliet zijn voor ze hun eerste jaarcijfers konden publiceren. Want je kunt veel van onze gemeente zeggen, efficiënt zijn ze niet. Er is een slechte verbinding tussen Bedum en Winsum. Bij de buurtbus die wordt bestuurd door vrijwilligers en die logischerwijs ook wel eens ziek/ afwezig zijn, gebeurt het nog wel eens dat die niet rijdt. Wat er op neerkomt, dat we met onze ouderen op en neer rijden als zij bij het gemeentehuis moeten zijn.
In Bedum staat het gemeentehuis inmiddels al jaren leeg. Een prachtig initiatief, wederom voor en door de Bedumers, kreeg ook geen enkele kans bij de gemeente Het Hogeland. En waarom? Het antwoord is simpel. Geld. Er kon nog harder gegraaid worden om de lege gemeentekas te vullen. Het verschil was minimaal maar weer delft het belang van de Bedumers het onderspit. Geen solidariteit vanuit de gemeente met het grootste dorp binnen de gemeentegrenzen. En de investeerder die het pand uiteindelijk wel op mocht kopen om er veel te dure appartementen in te vestigen? Die zag er vanaf. Het pand staat nog steeds leeg en kost maandelijks handenvol geld. Het gaat opnieuw in de verkoop. Maar weet u dat ook de Meenschaar, de voormalige kleuterkoepel van de Regenboog en zelfs het torentje van Westerdijkshorn op de lijst staan van vastgoed die de gemeente wil afstoten? Waar onze bibliotheek straks naar toe gaat? Geen idee. Naar Winsum wellicht? De laatste kleine zaaltjes in het dorp, waar wij als bewoners elkaar kunnen treffen, waar de muziekschool zit en de huiskamer van Bedum, zullen waarschijnlijk verdwijnen als de Meenschaar straks wordt verkocht. En als het niet verkocht wordt, wordt het verwaarloosd. Er zal geen cent meer naar toe gaan.
Het grootste dorp van deze grote gemeente wordt leeggezogen. Van de gemeente hoeven we niets te verwachten en het vertrouwen in de gemeente Hogeland was al nul komma nul. En dan is daar vanuit het niets een nieuw prachtig plan van de gemeente. Een plan waar wij Bedumers, op vrijdagmiddag van op de hoogte worden gesteld als de stekkers al lang uit de telefoon zijn en de vrijdamibo is begonnen op het gemeentehuis. Slechts drie dagen voor de eerste bijeenkomst. Heeft de gemeente enig idee hoeveel impact dit heeft op mensen? Interesseert ze dat überhaupt? Dat mensen in rep en roer zijn? Niet slapen ‘s nachts? Nergens met hun vragen terecht kunnen? Hoe durf je de schuld daarvan bij de postbezorgers te leggen als uit de vertrouwelijke notitie duidelijk blijkt dat de plannen voor dit bommetje al in juli 2024 zijn besproken. Sterker nog, er staat in dat de inhoud van de notitie vertrouwelijk is tot 15 maart. Er was al lang bekend dat die brieven pas op het laatste nippertje op de bus zouden gaan. De planning was halverwege 2024 al van week tot week opgenomen. Inclusief de persgesprekken. En de post krijgt de schuld? Als het niet zo schandalig zou zijn, zou je er om moeten lachen.
Dit is slinkse achterkamertjespolitiek die de gemeente allerminst siert. Waarom verwacht de gemeente dan dat we ook nog maar één woord geloven van wat er uit de monden van één van onze bestuurders komt. Het vertrouwen is weg.
Een nieuw azc voor maar liefst 350 mensen. Een azc dat door de gemeente wordt verkocht als aanwinst en verrijking voor Bedum. We hoeven Winsum nog net niet te bedanken op onze knieën dat wij de uitverkorenen zijn. Het is zelfs zo fantastisch dat burgemeester Bolding durft te zeggen dat er niks noppes nada aan incidenten is geweest. He-le-maal niets. Totdat mensen hem er fijntjes aan herinneren dat het station van Winsum toch anders bewijst. Pak je daarna de officiële cijfers van het COA er bij, dan blijken er in 2023 (de cijfers van 2024 staan nog niet op de site van het COA) maar liefst 51 incidenten in Winsum en 19 in Uithuizen te hebben plaatsgevonden. Dat zijn dan alleen de incidenten die officieel gerapporteerd zijn. En daar waren nog hekken en slagbomen. Die zijn in Bedum niet wenselijk. Geruststellende gedachte.
Het betekent ook dat burgemeester niks-noppes-nada Bolding totaal niet op de hoogte was van en zich heeft laten informeren over het aantal incidenten dat er daadwerkelijk plaatsvindt bij de azc’s in onze gemeente vóór de bijeenkomsten in Bedum. Of hij liegt er over, dat zou ook nog kunnen. Beiden wekken niet bepaald vertrouwen.
Letterlijk staat er dit op de website van het coa:
“In totaal verbleven 98.370 asielzoekers gedurende (een deel van) 2023 in een COA-locatie of in een tijdelijke gemeentelijke opvang (voormalig crisisnoodopvang). Van deze groep was 9% betrokken bij een incident als verbale suïcidedreiging, zelfdestructieve actie en fysieke, verbale en non-verbale agressie en geweld. Van de asielzoekers in de asielopvang werd, net als vorig jaar, 3% verdacht van een misdrijf.”
Dit zijn geen opruiende cijfers. Dit zijn de cijfers die het COA zelf vermeld. Als de gemeente zegt eerlijk met ons in gesprek te gaan: Wees dan ook eerlijk. Dit zijn de cijfers die ze zouden moeten geven. En op die basis kun je een eerlijke dialoog aangaan. Bedumers hoeven hun handen niet in onschuld te wassen. Er sneuvelt nu ook wel eens een bushokje, er staan geregeld fietsen in het dorp waarvan niemand weet wie de eigenaar is. Er wordt ‘s avonds drugs gedeald. En ook op de jeugd misdraagt zich wel eens. Laten we eerlijk zijn.
Haatzaaien is onnodig en onterecht. Waar het om gaat is dat je een eerlijke en open dialoog met je gemeente moet kunnen voeren. Met niks noppes nada veeg je bezwaren van tafel zonder aandacht te schenken aan de zorgen en de angst die erachter schuilen. Dat klinkt eerder als een goedkope snelle manier om de beslissing er door te willen drukken dan dat je oprecht bent geïnteresseerd in de zorgen die er spelen. Terwijl in de vertrouwelijke notitie van de raad valt te lezen dat de inwoners van het azc oorlogstrauma’s hebben en overlast kunnen veroorzaken. Daar is de raad dus wel degelijk over geïnformeerd. Door het COA zelf. Zou dat betekenen dat we de burgemeester op een leugentje hebben betrapt? Nee, dat zal toch niet. Zo ver zou hij toch niet gaan? Toch?
De gemeente verteld dat zij niet weten wie er geplaatst gaan worden in het azc in Bedum. Gezinnen, jonge mannen, het kan iedereen zijn en daar heeft de gemeente geen stem in. Het COA bepaalt. Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat de gemeente op dat moment niet aan de bel trekt. Mogen wij niet verwachten van onze gemeente dat zij daar de vinger aan de pols kan houden voor het geval dat nodig blijkt om burgers te beschermen? Misschien zal het nooit nodig zijn, maar als gemeente hoor je toch de mogelijkheid te hebben om in te grijpen en voor je eigen burgers op te komen. De gemeente creëert een miniland in ons dorp waar zij geen enkele zeggenschap over heeft. Dat betekent ook dat als er wel iets speelt, we weer niet op hulp van onze gemeente te hoeven rekenen. Dat die haar handen wast in onschuld met de mededeling “niet onze schuld en niet verantwoordelijkheid”. Waar we wel terecht kunnen? Nergens waarschijnlijk.
Maar liefst drie locaties zijn er aangewezen als optie. Dat was heel slim van de gemeente, want met een beetje geluk zet je bewoners uit verschillende delen van het dorp tegen elkaar op. En dan gaan ze elkaar te lijf i.p.v. de gemeente. Dan wordt het een stuk makkelijker om die beslissing er snel door te douwen zonder hoor en wederhoor. Naar goed gemeentelijk gebruik. Maar dan verschijnen de berichten over het onderzoek Berenschot. De gemeente kiest voor scenario B. Overigens ook het scenario met het hoogste aantal asielzoekers. Een scenario waar met gemak het dubbele of driedubbele aantal van de verplichte 251 asielzoekers gehuisvest kan worden. En het enige scenario dat geen begrenzing kent aan het aantal locaties.
Leest u even mee:
“De gemeente kiest voor twee of drie locaties die bij een groter of middelgroot dorp (+1500 inwoners) liggen. Daarbij wordt er gekozen voor één grote locatie van 200 tot 500 plekken en één of meerdere kleine locaties met 50 tot 200 plekken. De grote locatie fungeert hierbij als hoofdlocatie waar de voorzieningen zich bevinden,de kleinere locaties als satellietlocaties kunnen hier gebruik van maken. Op deze manier worden de voorzieningen volledig door COA verzorgd en is dat niet de primaire zorg van de gemeente.”
Prachtig. Eén of meerdere kleine locaties. Dat is ruim. Maar in ieder geval dus twee of drie locaties valt uit de eerste zin op te maken. In datzelfde rapport wordt gesteld dat het wenselijk is dat “het aandeel asielzoekers maximaal 5 tot 10% is ten opzichte van het aantal inwoners. Voor Bedum betekent dat 439 (bij 5%) tot 878 (bij 10%). Dat is nogal een verschil. Stel nou hè, dat alle drie de beoogde locaties in Bedum geschikt blijken te zijn. Nadat de hoofdlocatie is gevestigd, is aan de eisen die het COA stelt voldaan in Bedum. Dan hoef je daarin verder niet te investeren. En voor het COA is het natuurlijk veel makkelijker als alle AZC zich in dezelfde plaats bevinden. Zo ver zal de gemeente toch niet gaan? Nou, wees daar maar niet te zeker van. Binnen het raadsbesluit dat is aangenomen om voor scenario B te gaan, is het geen enkel probleem om op de andere twee locaties nog twee centra neer te zetten voor 200 personen. Dat is 750 in totaal en ruim binnen de marges van het besluit. De dollartekens zouden er toch van in je ogen verschijnen.
Alles is nog in een voorverkennende fase horen we meerdere keren. Dat dat gelogen is, bleek al uit de vertrouwelijke notitie van de raad. En die stelling is op nóg een manier heel simpel onderuit te halen. Want als je nog geen besluit hebt genomen over een locatie, nodig je tijdens het voorverkennend onderzoek van Berenschot, stakeholders uit van álle plaatsen in je gemeente. Bedum is hier volledig buiten gehouden en de enige conclusie die je daaruit kunt trekken is dat de plannen om Bedum aan te wijzen, binnenskamers allang bekend waren. Dan is het beter dat de Bedumers nog even van niets weten, sssttt.
De informatieavonden geven wat dat betreft ook te denken. Keer op keer is gezegd dat gekeken gaat worden of de beoogde locaties geschikt zijn voor een azc, of er qua voorzieningen aanpassingen nodig zijn, en als blijkt dat dat niet het geval is, dan vallen die locaties af. Er is zelfs gezegd dat als blijkt dat alledrie niet geschikt zijn, de gemeente teruggaat naar de tekentafel. Dat was een foutje van de wethouder, waarschijnlijk. Want daarvoor werd hij aan het einde van de bijeenkomst nog even op zijn vingers getikt. Het staat op beeld, kerkdienst gemist. Helemaal aan het eind van de opname van 19 maart. Opvallend genoeg is er niet één keer gezegd dat de gemeente teruggaat naar de tekentafel als de zorgen en bezwaren van burgers onaanvaardbaar hoog zijn. We doen er niet toe mensen. Dat wordt ons letterlijk gezegd doordat er niets wordt gezegd. Het maakt niet uit wat wij er van vinden. Maak je geen zorgen hoor, die aanpassingen komen er echt wel. En ons is afgelopen week nog weer verteld dat men eerst gaat uitzoeken of aan alle voorwaarden die het COA stelt kan worden voldaan. Leugen op leugen. Het staat letterlijk in de vertrouwelijke notitie. Bedum krijgt een extra basisschool, want de andere vier scholen hebben niet voldoende capaciteit meer. Dat bommetje werd ook alvast voorzichtig gedropt. De kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen niet worden ondergebracht op de huidige scholen. Voorverkennend onderzoek, wat een onzin. Dat stadium is de gemeente al lang gepasseerd. Alsof de strop om je nek wordt gehangen terwijl je handen zijn vastgebonden.
De gemeente Het Hogeland baseert op een enquete dat de inwoners van Het Hogeland gematigd positief zijn over het AZC. Maar liefst een stuk of 117 enquetes zijn er ingeleverd. Is dat op de hele gemeente Het Hogeland? Dat zijn bijna 50000 inwoners. Hoe kun je een betrouwbare conclusie uit trekken uit een dikke 100 enquetes. Probeer daar eens een verslag op de middelbare school mee in te leveren, met zo’n steekproef. Dat levert je als middelbare scholier niet eens een vier op. De gemeente Het Hogeland doet minder moeilijk. Die trekt daar rustig conclusies uit. In Bedum is draagvlak zegt de raad. Kijk maar eens naar Colourful Bedum (later Colourful Het Hogeland). Die hebben een belangrijke rol gespeeld in het verbinden van Nederlanders met verschillende culturele achtergronden en waren daar zeer succesvol in. Dat klopt inderdaad. Veel mensen uit Bedum hebben dat als fantastisch en verbindend ervaren.
Fietslessen, zwemlessen, samen koken. Het was een verrijking en het is doodzonde dat deze organisatie niet meer bestaat. Je moet wel laag zinken als bestuur om dat nu tegen de Bedumers te gebruiken door te stellen dat Bedum al heeft bewezen dat het prima in staat is mensen met een andere cultuur te kunnen opnemen in de gemeenschap. De twee situaties zijn totaal niet te vergelijken. Sommige deelnemers aan Colourful Bedum woonden al jaren in Bedum. Anderen nog maar kort. Het ging niet om 350 getraumatiseerde mensen die net in Nederland zijn, die niets weten van de cultuur en bij elkaar op één locatie wonen. De armen van Bedum zijn niet lang genoeg om zo’n grote groep te omarmen.
Hoe waardevol zou het zijn geweest om alle burgers van de gemeente vroegtijdig bij dit proces te betrekken en een grote gemeentelijke enquete te doen. En als daaruit blijkt dat een groot deel van de bevolking daar een mening over deelt, ga je uitzoeken of dat scenario haalbaar is. En als dat niet haalbaar is, koppel je met duidelijke argumenten terug waarom dat niet haalbaar is. En voor alle duidelijkheid: “het COA wil dat” is dus géén goed argument.
Laten we dan nog één ding duidelijk stellen, de burgemeester en wethouder blijven ons vertellen dat de komst van het azc positieve kanten heeft. Dat het Bedum veel kan opleveren. Dan sta je wel te huichelen, zeg. Dat je dat durft te zeggen. Iedere Bedumer weet dat als een azc daadwerkelijk een enorme aanwinst is voor een dorp, dan is er maar één dorp waar dat ding gebouwd zou worden….en dat is niet Bedum.
Maar waarom kiest de gemeente eigenlijk voor Bedum? Uit de woorden van de burgemeester en de wethouder blijkt dat zij kiezen voor een dorp waar het niveau van de voorzieningen op hoog peil staat. Dat is verrassend. Qua bus- en treinverbinding is Bedum veruit het slechtst af van de driehoek Winsum, Uithuizen, Bedum. Een middelbare school hebben we ook al niet in tegenstelling tot de andere twee dorpen. En voor de overige voorzieningen hoef je ook al niet meer in Bedum te zijn.
Bedum heeft nog geen asielzoekerscentrum gehad en verdient daarom de voorkeur. Daar heeft de gemeente wellicht een punt. Ook Bedum hoort een steentje bij te dragen. Hoe zit het dan met de afspraak dat ‘s Heerenloo Opmaat in Bedum gevestigd is en dat de combinatie asielzoekers/ verstandelijk gehandicapten niet gewenst is? Die afspraak telt niet, aldus de gemeente Het Hogeland. Die is nog gemaakt door de gemeente Bedum. Ah, das gunstig voor ons, mensen. In dat geval hoeven wij onze rekening aan Omrin ook niet meer te betalen. Want dat was een beslissing van de Wethouder van de gemeente Winsum en die geldt dus niet meer. Helaas, zo werkt het natuurlijk niet. Afspraken uit het verleden gelden wel als dat in het voordeel is van de gemeente Het Hogeland. Zo gaat dat nou eenmaal in de politiek.
De gemeente heeft een verplichting naar het rijk en een verantwoordelijkheid te nemen. Ook daar valt weinig tegenin te brengen. Als dat vastligt, ligt dat vast. Maar wat de gemeente Het Hogeland doet, is deze verplichting en verantwoordelijkheid volledig bij één plaats binnen hun gemeente neer te leggen. Het is nu helemaal niet de verantwoordelijkheid van de gemeente Het Hogeland, het wordt de verantwoordelijkheid van Bedum. Eén Bedum dat is opgezadeld met een gemeente die keer op keer heeft laten zien, dat het ze geen greintje interesseert wat er in het dorp Bedum gebeurt. Hoeveel asielzoekers moet Het Hogeland dan opvangen? Volgens de staatscourant van 31 januari 2024 zijn dat er 251. Hoe nobel van Winsum, dat zij niet willen dat Bedum krap aan aan de verplichting voldoet maar ruimschoots. Gemeente Winsum ( dat is meer van toepassing dan Hogeland), als je een ander iets door de strot wil douwen, dan is het niet zo netjes om voor die ander te beslissen dat het best een tikkie meer kan, helemaal niet gezien de andere partij er niet van op de hoogte is dat er deals worden gesloten met het COA. Als je graag ruimschoots aan de norm wil voldoen, doe het dan ook lekker zelf. De gemeente kiest zelfs voor een model waarbij de aantallen nog veel meer opgekrikt kunnen worden. De gemeente is helemaal niet nobel. De gemeente gebruikt asielzoekers als een verdienmodel. Over de rug van Bedum.
En dan betreft het ook nog eens een permanente azc’s. Daarmee voorkom je dat aan het einde van een vastgesteld aantal jaren weer protesten plaatsvinden en je opnieuw tijd moet investeren in luisteren naar wat er leeft onder je eigen burgers. Slim. Als de gemeente een verplichting heeft tot het opnemen van asielzoekers, dan hoort deze gemeentebreed gedragen te worden. Daar moet Bedum ook een steen aan bijdragen maar niet de hele berg. Simpel. Door te spreiden beperk je ook de impact voor ALLE burgers in je gemeente. Of geldt hier het principe van George Orwells Animal Farm? “All citizens are created equal,but some are more equal than others “
Waarom zo’n groot azc in één dorp? Het COA wil dat graag, zegt de gemeente. Bullshit. In een situatie die zo gevoelig ligt, is je eerste verantwoordelijkheid naar je eigen burgers. En dat weet de gemeente best maar het standpunt van het COA past erg goed in het straatje van de gemeente, dus het is mooi om de schuld op een ander af te schuiven. Dan lijk je zelf ook een beetje het slachtoffer van de situatie.
Dit draait maar om twee dingen: gemak en….uiteraard geld. Als Winsum en Uithuizen sluiten moet er een financieel gat worden opgevuld. 60 euro per dag per bewoner x 350 mensen x 365 dagen is toch een dikke 7 miljoen euro. En daar hoeft de gemeente bijna niets voor te doen. Want bij grotere azc’s neemt het COA alle werk uit handen van de gemeente. Als de gemeente voor spreiding zou kiezen, moeten ze zelf de handen uit de mouwen steken. Het enige dat de gemeente nu hoeft te doen is een stuk grond beschikbaar te stellen en omwonenden te sussen en her en der wat zand in de ogen te strooien. Wat een goede deal! Wel over de rug van de burger uiteraard. Het is de bedoeling dat het azc in 2029 operabel is. Weet u in welk jaar er wordt begonnen met de bouw van het nieuwe gemeentehuis in Winsum? Drie maal raden…..Een gemeentehuis waarvan de kosten worden geraamd op 57 miljoen. De Tirrel was meer dan de helft goedkoper en daar zat de gemeente er faliekant naast met hun berekening. Als de kosten van het gemeentehuis net zo slecht zijn ingeschat praten we over een pareltje in Winsum dat ons allen 97 miljoen gaat kosten. Dat het geraamde bedrag ruimschoots overschreden gaat worden, is natuurlijk niet te voorkomen. Ongetwijfeld moet de inrichting ook compleet nieuw. Er staat straks nog geen archiefkastje uit het oude gemeentehuis op de nieuwe locatie. Aanzien kost geld, óns geld. Hopelijk loopt het niet zo uit de hand als bij de Tirrel maar het is vrij veilig te stellen dat Bedum geen cent terug gaat zien van het geld dat Winsum verdient aan “ons” azc.
Er is een berekening van de raad waarin de kosten van renovatie en nieuwbouw tegen elkaar worden afgezet. Nieuwbouw komt daar verrassend als goedkoper uit het onderzoek. Als je slim bent met cijfertjes, kan iedere uitkomst blijkbaar in jouw voordeel uitvallen. Mochten de kosten van de bouw van het gemeentehuis gierend uit de klauwen lopen, dan was renovatie vele malen goedkoper geweest. Maar dat is iedereen in 2029 natuurlijk allang vergeten.
In Winsum was geen plaats voor een permanent AZC. Daarom viel Winsum af. Best gek, voor bovengenoemd gemeentehuis was toch vrij snel een locatie gevonden. Maar mocht het geweten nou toch op gaan spelen in Winsum en men afzien van nieuwbouw wat betreft het gemeentehuis dan heeft Bedum eventueel ook nog wel een pandje waar gebruik van gemaakt kan worden. Ruim genoeg ook,niet zo lang geleden huisde er nog een compleet gemeentehuis in. Gemeente Het Hogeland kan er zo gebruik van maken, want de huidige eigenaar doet helemaal niets met het pand. Bedum zou al blij zijn met slechts een loketje. Om je rijbewijs op te halen. Dichtbij voor de ouderen in het dorp, om hun vragen te stellen. Aan een aardige meneer of mevrouw. Eentje maar. In Bedum hebben we daar geen vier of vijf voor nodig. Wij hebben geen hoge eisen en verwachtingen meer. Dat is ons wel afgeleerd.
En uit dankbaarheid voor dat ene loketje mag het AZC van ons dan wel gebouwd worden op de locatie van het nieuwe gemeentehuis. Dat is namelijk een enorme verrijking en aanwinst voor het dorp.
Realiseert de gemeente Het Hogeland zich dat zij zich inmiddels verhoudt tot Bedum zoals de landelijke politiek zich verhoudt tot Groningen inzake de gaswinning? Bedum is straks het wingewest van de gemeente Het Hogeland. Bedum mag vooral geen geld kosten, met de inwoners wordt geen rekening gehouden maar het is straks de plaats die veruit het meeste bijdraagt aan de gemeentekas. En het geld dat daaraan wordt verdient, verdwijnt straks rechtstreeks naar onze eigen Randstad Winsum.
Een groeiende groep Bedumers ontvangt inmiddels liever een tien stappenplan van de gemeente over hoe we uit de gemeente Het Hogeland kunnen stappen en terug naar de gemeente Bedum kunnen gaan. Dat gaat Winsum natuurlijk ook niet laten gebeuren, dat kost geld. Geld dat ze in Winsum goed kunnen gebruiken. Maar we krijgen nog bijeenkomsten. Om te praten….over het azc. Met een bestuur dat wel aanhoort maar niet luistert. Eerlijke antwoorden gaan we op die bijeenkomsten niet krijgen. Een eerlijke oplossing ook niet. De deal is allang gesloten en de boodschap is: Jullie doen er niet toe. Geld doet ertoe.
En dan nog één oproep aan de Bedumers. Laten we ons alsjeblieft niet tegen elkaar op laten zetten. Ook niet als de wijk waarin jij woont straks afvalt als mogelijke optie. Ook niet als jij in een wijk woont, die helemaal niet in de buurt ligt van een mogelijk azc. Want daarmee spelen we de gemeente in de hand. In de toekomst hebben we elkaar misschien weer hard nodig. Want met onze gemeente, hoef je je over niets te verbazen. Laten we solidair zijn naar elkaar. Samen optrekken en elkaar helpen. Eén front vormen. Ons organiseren.
Want één ding is inmiddels wel duidelijk: als wij iets voor elkaar willen krijgen in ons dorp, als we iets nodig hebben, als we ons niet gehoord voelen, als we om hulp vragen aan onze bestuurders, als er zaken niet goed gaan, mensen in de knel komen, als we om menselijkheid vragen……van onze gemeente hoeven we niets te verwachten. Die heeft Bedum al lang afgeschreven. We zijn op elkaar aangewezen.
Delen mag!