Bouw jij mee aan Bedum?

In Memoriam - Henk Vegt

‘Ereburger van Bedum en huisarts in ruste’. Dat stond er in de overlijdensadvertentie van Henk Vegt. Dokter Vegt, zoals hij nog altijd in het dorp werd genoemd, is op 14 januari op 91-jarige leeftijd overleden. 

Hij was, samen met zijn vrouw Anneke, huisarts in Bedum tussen 1961 en 1994. Henk Vegt kende zijn patiënten, was betrokken met hen, iets wat er bij de huidige huisartsen helaas wel eens aan schort.

In de tijd dat het echtpaar Vegt huisarts was in Bedum waren de tijden nog heel anders: er was nog geen computer, de administratie werd ’s avonds laat gedaan, in de dokterswoning hadden ze ruim 20 jaar apotheek aan huis, de eerste patiënten zaten ’s morgens om half acht al in de wachtkamer en het spreekuur duurde tot half vijf (men hoefde toen nog geen afspraak te maken) en daarna moesten de visites nog worden gereden bij de zieke patiënten en dan was er ook ’s avonds nog een tijdlang spreekuur.

Ook werd de dokter regelmatig ’s nachts uit bed gebeld. En het echtpaar Vegt ging de scholen allemaal af voor de inentingen. De pokkenvaccinatie hebben ze ook gedaan en men hield zelfs een tijd een keer per 14 dagen consultatiebureau. Een heel andere tijd dus voor een huisarts dan tegenwoordig! 

Als je dit allemaal leest, dan vraag je je af waar men de tijd vandaan haalde, maar de heer Vegt richtte ook nog de Historische Vereniging gemeente Bedum mede op, alsmede de Rotary. Ook zette dokter Vegt zich in voor het Kankerfonds en op sportief vlak deed hij vroeger altijd mee het Zomervavondvolleybaltoernooi .

Dat hij en zijn vrouw heel erg geliefd was bij hun patiënten bleek wel uit de drukbezochte afscheidsreceptie in 1994, toen de heer Vegt met pensioen ging. Ze hebben die dag zo’n 1600 handen geschud en hadden er een bakje ijs bij om af en toe hun handen even in te doen.’

Dokter Vegt zal gemist worden in Bedum, velen bewaren warme herinneringen aan hem. Wij wensen de familie en vrienden dan ook heel veel sterkte voor nu en de komende tijd met dit zware verlies.

Lees ook: Bedumer Internet Pen - Dokter Vegt en Dokter Vegt-Nysingh (28 augustus 2008)

 

Facebook TwitterLinkedin
­