Bouw jij mee aan Bedum?
logo gemeente het hogeland groen

Ben je woningeigenaar in Het Hogeland? Dan kun je vanaf het eerste kwartaal van 2025 subsidie aanvragen om je woning te isoleren. De subsidie is nieuw en wordt nog verder uitgewerkt. 

Aanleiding

60 jaar gaswinning in Groningen heeft de mensen in het gaswinningsgebied veel schade gebracht. Als reactie hierop heeft de overheid het programma ‘Nij Begun’ geschreven. Daarin staan 50 maatregelen om schade te repareren, woningen te versterken en de ereschuld aan de regio in te lossen.

 • Maatregel 28 en maatregel 29 gaan over de isolatiesubsidie. Hiervoor is € 1,65 miljard beschikbaar. 
 • De isolatiesubsidie is voor alle woningen in de provincie Groningen en in de Noord-Drentse gemeenten Aa en Hunze, Noordenveld en Tynaarlo die nog niet goed geïsoleerd zijn. Zo kunnen alle inwoners een duurzame en energiezuinige woning krijgen.

Deze kosten worden vergoed

De isolatiesubsidie is voor maatregelen die ervoor zorgen dat je woning voldoet aan de standaard voor woningisolatie. Deze isolatiestandaard geeft aan wanneer een woning goed genoeg geïsoleerd is om van het aardgas af te kunnen. Alleen de kosten voor isolatie- en ventilatiemaatregelen die daarvoor zorgen worden vergoed. Welke kosten precies vergoed worden verschilt per woning. Dat hangt bijvoorbeeld af van het bouwjaar. En van hoe goed je woning al geïsoleerd is. Als je huis nog nauwelijks is geïsoleerd krijg je waarschijnlijk een groter deel van de kosten vergoed. Als je huis al goed is geïsoleerd is dat minder. 

Hoeveel subsidie

Er zijn 4 verschillende groepen. Kijk wat voor jou van toepassing is:

1. Woningeigenaren met een (middel)zware versterking

Duurt de versterking van je huis minimaal 4 maanden? En kun je in die periode niet thuis wonen? Dan worden de kosten voor isolatie tot aan de isolatiestandaard helemaal meebetaald. De kosten gaan mee in de versterking van je huis door de NCG. Je hoeft zelf niets te betalen of voor te schieten. Maatregel 28 geldt in dit geval. Op nationaalcoordinatorgroningen.nl lees je er meer over.

2. Woningeigenaren binnen het versterkingsgebied

Als woningeigenaar in het versterkingsgebied krijg je 100% van de isolatie- en ventilatiekosten vergoed. De vergoeding gaat tot een maximum van € 40.000. Dit gebeurt vanuit maatregel 29. Hieronder vallen ook:

 • woningen die in aanmerking komen voor lichte versterking;
 • woningen die voldoen aan de veiligheidsnorm;
 • woningen in wijken en buurten rondom het versterkingsgebied, waar meer dan 30% van de woningen binnen de versterkingsoperatie vallen. Kijk op het overzicht met postcodes en huisnummers of je huis hierbij hoort.

3. Woningeigenaren die maximaal 140% van het minimumloon verdienen

Met dit inkomen krijg je 100% van de isolatiekosten vergoed. Ook hier is de maximumvoeding van € 40.000. Dit valt onder maatregel 29.

4. Woningeigenaren in de rest van de gemeente

Deze huiseigenaren krijgen 50% subsidie voor isolatie- en ventilatiemaatregelen, tot een maximum van € 20.000. Dit valt ook onder maatregel 29. Ook hier gaat het om de kosten om het huis tot de isolatiestandaard te brengen. De ISDE-subsidie is onderdeel van dit bedrag. Kun je de andere 50% niet zelf betalen? Dan kun je daarvoor een lening afsluiten. Bijvoorbeeld uit het Nationaal Warmtefonds. Daarbij kun je tot een bepaald inkomen lenen met 0% rente. Op het Regionaal Energieloket vind je alle regelingen. Onze energiecoaches adviseren je graag over welke regeling bij jou past. Bijna altijd is de maandelijkse besparing op de energierekening hoger dan de aflossing.

Voor isolatie én ventilatie

De subsidie is voor isolatie en ventilatie van je huis. Met isolatie geef je je huis als het ware een ‘warme jas’. Maar extra isolatie betekent ook dat er goede ventilatie nodig is. Noodzakelijke ventilatiemaatregelen vallen ook onder de subsidie. Met goede isolatie en ventilatie woon je comfortabel en hou je de energierekening lager. Voorbeelden van isolatiemaatregelen die je kunt nemen zijn:

 • isolatie van je dak met hennep of vlas
 • spouwmuren isoleren of een voorzetwand plaatsen
 • glas vervangen voor HR++ glas en ventilatie plaatsen
 • het dichten van naden en kieren, bijvoorbeeld met tochtstrips of kit
 • isolerend materiaal in de kruipruimte of onder de vloer

Als woningeigenaar kun je ook extra maatregelen nemen om je huis te verduurzamen. Bijvoorbeeld door een warmtepomp te plaatsen. Voor dit soort maatregelen zijn landelijke subsidies beschikbaar, zoals de ISDE warmtepompsubsidie. 

 

Wachten met isoleren niet nodig

De maatregel gaat ‘met terugwerkende kracht’ in vanaf 25 april 2023. En loopt tot en met 31 december 2035. Heb je na 25 april 2023 isolatiemaatregelen genomen die onder de voorwaarden vallen? Dan krijg je de subsidie alsnog. Je hoeft dus niet te wachten met isoleren tot er subsidie is. De kosten die je maakt krijg je terug. Helemaal of voor een deel. Wel is het belangrijk dat je:

 • bonnetjes bewaart;
 • foto’s maakt van de werkzaamheden (voor, tijdens en na); en 
 • je ISDE-aanvraag en -beschikking bewaart. 

Subsidie aanvragen kan waarschijnlijk vanaf het eerste kwartaal van 2025. We houden je op de hoogte.
 

Ook huurders hebben voordeel

Voor huurders worden de energiekosten ook lager. Particuliere verhuurders kunnen dezelfde vergoedingen aanvragen als woningeigenaren. En woningcorporaties hebben al met de overheid afgesproken om woningen met lagere energielabels te verduurzamen. Daarnaast krijgen ze een bijdrage van € 200 miljoen voor het isoleren van hun woningen. De huren mogen daardoor niet omhoog gaan, Dat is met hen afgesproken.

Facebook TwitterLinkedin
­