Bouw jij mee aan Bedum ?

Unieke Freytag orgel in Warffum opnieuw in gebruik

 

Afgelopen vrijdag 7 juli werd het Freytag orgel in Warffum opnieuw in gebruik genomen. Heinrich Hermann Freytag ontwierp dit unieke orgel in de Sebastiaankerk in Warffum. Firma Orgelmakerij Reil te Heerde heeft het orgel gerestaureerd onder advies van Stef Tuinstra en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Het orgel is nu weer in topconditie gebracht en van haar prachtige decoraties voorzien.

Heinrich Hermann Freytag

Het orgel is gebouwd in 1811 door Heinrich Hermann Freytag (1759-1811) te Groningen. Het is het laatste orgel van deze beroemde orgelmaker, de derde generatie van de Schnitgerschool. Deze school wordt gezien als 1 van de beste orgelmakersbedrijven van 4 generaties op rij die ons land ooit gekend heeft. Freytag overleed al op 52-jarige leeftijd tijdens het werk aan het orgel van Warffum. Zijn meesterknecht voltooide het orgel in opdracht van de weduwe Freytag. 

Subsidie

Het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente te Warffum – Breede – Usquert vroeg de gemeente om subsidie voor de restauratie van het Freytag orgel. De kerk en het orgel vormen een fraaie eenheid en behoren tot de mooiste kerkelijke monumenten in de Provincie Groningen. Ook is de kerk bepalend in het beschermde dorsgezicht van Warffum. 

Toekomstplannen

Het gerestaureerde orgel biedt nu allerlei nieuwe mogelijkheden voor samenwerking met andere kenmerkende gebouwen, organisaties en culturele evenementen. Denk bijvoorbeeld aan concertseries waarin het orgel een hoofdrol speelt of dienst doet als begeleidingsinstrument. Of een samenwerking met het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum. In dat museum zijn regelmatig exposities waarbij de opening wordt gehouden in de Sebastiaankerk. Inzet van het instrument is daarbij van groot belang. Ook kan het instrument dienst doen als lesinstrument.

Facebook TwitterLinkedin
Sint 2023Sint 2023
Black Friday 2023Black Friday 2023
GamesGames
­