Image

Noodknoppen zijn natuurlijk niet nieuw. Maar dit is niet zomaar een noodknop: u heeft altijd bereik waar u ook bent, een laag energie verbruik, de knop staat altijd aan en het maakt gebruik van uw eigen veilige netwerk. Dit kunnen familieleden, buren en/of de hulpdiensten zijn. Een mooie Nederlandse innovatie waar over de hele wereld aandacht voor is.

De noodknop is bedoeld voor inwoners van 70+ om in geval van een acute hulpvraag, het eigen netwerk in te kunnen schakelen om hulp te bieden. Zo wordt het eigen netwerk betrokken en versterkt én wordt het gevoel van veiligheid vergroot. Belangrijk, juist nu in coronatijd, waar veel oudere mensen weinig buiten de deur komen.

Het bedrijf Montr (de ontwikkelaar van de noodknop) en Mensenwerk Hogeland werken samen in deze pilot waar circa 20 inwoners uit de gemeente Het Hogeland aan mee doen. Met het vergroten van het veiligheidsgevoel dankzij de noodknop wordt het langer zelfstandig wonen in de eigen woon- en leefomgeving ondersteund. De pilot loopt tot het einde van de intelligente lockdown.

Hoe werkt het?
Met de deelnemers aan de pilot is afgesproken wie in geval van een acute hulpvraag kunnen worden gebeld. Dit kunnen familieleden, buren en/of de hulpdiensten zijn. Wanneer acute hulp nodig is dan drukt men tweemaal achtereen op de noodknop. Deze verzendt dan binnen enkele seconden een noodmelding naar een alarmcentrale. De noodknop trilt als teken dat de noodmelding succesvol is verzonden. Deze alarmcentrale, 7 dagen per week, 24 uur per dag bezet door ervaren centralisten, ziet wie het alarm verzonden heeft en weet ook welke mensen er dan aansluitend gebeld moeten worden.

Uiteraard zal de centralist eerst proberen de persoon zelf terug te bellen om te vragen wat er aan de hand is. Lukt dit niet dan wordt de volgende persoon of instantie op de lijst benaderd zodat er zo snel mogelijk ondersteuning beschikbaar komt.

Bereikbaarheid noodknop
De knop werkt overal en altijd: binnenshuis, buiten in de tuin, onderweg in Nederland en in het buitenland. Ook op plekken waar het reguliere mobiele telefoonnetwerk geen dekking meer heeft kan de noodknop nog gewoon berichten versturen. De noodknop maakt gebruik van een nieuw soort telecommunicatienetwerk, het Narrowband IoT netwerk, dat ontwikkeld is om kleine pakketjes data met heel weinig energie over grote afstanden te verzenden. Mede hierdoor is de noodknop ook stralingsarm.

Meedoen?
Het is nog mogelijk om mee te doen aan deze pilot. Bent 70+ en woont u in de gemeente Het Hogeland? Neem dan contact op met Mensenwerk Hogeland via telefoonnummer 0595 – 745 090 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Veilig met je eigen netwerk
Met de resultaten van deze pilot wordt de noodknop vervolmaakt en ingezet bij inwoners op leeftijd. Met de veiligheid van hun eigen netwerk kunnen mensen langer én veilig zelfstandig wonen in de eigen woon- en leefomgeving. Mensenwerk Hogeland heeft samen met Montr een subsidie ontvangen van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).

 

Facebook TwitterLinkedin
­