De verschillende soorten dubbel glas

Vroeger bestonden de ramen van een woning vrijwel allemaal uit een enkele glasplaat, maar tegenwoordig wordt deze glassoort eigenlijk niet meer gebruikt. Vandaag de dag zien we namelijk vrijwel alleen maar dubbel glas terug. Zoals de naam eigenlijk al verklapt, is deze glassoort opgebouwd uit twee platen. Doordat er twee glasplaten gebruikt worden, sneuvelt een raam met dubbel glas minder snel. Daarbij komt dat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas. Denk overigens niet dat er maar één soort dubbel glas is, want dat is niet het geval. We kennen vandaag de dag namelijk verschillende varianten. Om jou hier wat meer inzicht in te geven, zetten we in deze tekst een aantal soorten op een rijtje.

Hoe wordt dubbel glas opgebouwd?

Ondanks dat veel woningen tegenwoordig voorzien van dubbel glas, weten veel mensen er maar weinig over. Daarom geven we eerst tekst en uitleg over de opbouw van dubbel glas voordat we de verschillende soorten uitlichten. Hierboven haalden we al aan dat dubbel glas is opgebouwd uit twee platen. Veel mensen denken dat deze platen tegen elkaar bevestigd worden, maar dat is niet het geval. Tussen de twee glasplaten blijft namelijk altijd een kleine ruimte over. Deze ruimte wordt gevuld met lucht. Voordeel hiervan is dat dubbel glas beter isoleert dan enkel glas. Warme en koude lucht moet namelijk niet alleen door de platen te dringen, maar ook door de laag met lucht.

Soorten dubbel glas op een rijtje

Nu je weet hoe dubbel glas wordt opgebouwd, is het tijd om de verschillende soorten uit te lichten. Ondanks dat er talloze soorten dubbel glas zijn, beperken wij ons in deze tekst tot drie varianten: isolatieglas, HR glas en gehard glas. Waarom? Omdat er verreweg het vaakst gekozen wordt voor deze glassoorten. Hieronder staan we kort stil bij deze drie varianten.

1. Isolatieglas

Dubbel glas staat ook wel bekend als isolatieglas. Deze naam dankt dubbel glas vooral aan het feit dat deze glassoort goed isoleert. Zoals we hierboven al aangaven, komt dit onder meer door de laag met lucht tussen de twee glasplaten. Voorzie jij de ramen in jouw woning van deze glassoort? Dan blijft de warmte op koude dagen beter binnen. Op warme dagen wordt het bovendien minder snel warm in huis dan wanneer jouw ramen uit een enkele plaat bestaat.

2. HR glas

Een tweede variant van dubbel glas is HR glas. Deze glassoort vertoont veel overeenkomsten met isolatieglas. Dit komt vooral doordat de ruimte tussen de twee platen hier eveneens gevuld wordt. Enige verschil is dat hier bij HR glas geen lucht voor gebruikt wordt, maar edelgas. HR glas is er overigens in verschillende varianten. Zo kun je kiezen uit HR+, maar ook uit HR++ of HR+++. Hoe meer plusjes deze glassoort heeft, des te beter hij isoleert. Logischerwijs vallen de kosten van dit dubbele glas ook hoger uit naarmate het een hogere isolatiewaarde heeft.

3. Gehard glas

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor gehard glas. Deze glassoort bestaat eveneens uit twee platen. Toch is het zeker geen standaard dubbel glas. Hoe dit komt? Doordat het op een andere manier geproduceerd wordt. Zo wordt gehard glas onder meer extreem verhit en snel afgekoeld. Gevolg hiervan is dat het extra stevig wordt, waardoor de kans op breken kleiner is dan bij standaard dubbel glas. Mocht het toch breken, dan valt het uiteen in duizenden kleine stukjes en niet in een aantal grote scherven. Deze stukjes zijn minder scherp, waardoor jij je niet snel snijdt.

Dubbel glas kopen

Nu je weet welke verschillende soorten dubbel glas er allemaal zijn, kun je voor jezelf een keuze maken. Als je de knoop eenmaal hebt doorgehakt, wil je waarschijnlijk niet te lang wachten met dubbel glas kopen. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten waar zij dit het beste kunnen doen. Je kunt naar een speciaalzaak bij jou in de buurt gaan. Bij zo’n winkel verkopen ze vaak dubbel glas, maar helaas zit er niet overal een speciaalzaak in de buurt.

Als er bij jou geen glaswinkel om de hoek zit, richt jij je tot het internet. Bij Glaswebwinkel kun je dubbel glas namelijk online bestellen. Grote voordeel hiervan is dat jij er de deur niet voor uit hoeft. Je bestelt het glas namelijk niet alleen online, maar het wordt ook nog bij jou thuis afgeleverd. Vaak heb je het binnen de kortste keren in huis, waardoor je er snel mee aan de slag kunt.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­