De voordelen van een huis verkopen en terughuren

Woon je in een koophuis en vind je het prima vertoeven, alleen wil je eigenlijk van de hypotheek af? Dan is het mogelijk om je huis te verkopen en vervolgens weer terug te huren. Deze constructie kent meerdere voordelen. Zo is het een manier om aan meer geld te komen, zonder dat er veel aan je leefsituatie verandert. Vooral nu de huizenprijzen ongekend hoog zijn, kan het lonen om je huis te verkopen. Je kunt dan nog meeprofiteren met de winst, zonder dat je zelf moet verhuizen naar een nieuwe woning.

In welke situaties is het handig?

Er zijn meerdere scenario's te bedenken waarin het handig is om je huis te verkopen en terug te huren. Als je bijvoorbeeld met pensioen gaat en jouw geld vooral in stenen zit, is het een makkelijke manier om snel aan extra geld te komen. Ook als je een gezinsuitbreiding hebt en op termijn wilt verhuizen naar een grotere woning, maar tot nu toe nog niet jouw droomhuis bent tegengekomen. In dat geval kun je je huis alvast verkopen en terughuren, zodat je straks niet met twee hypotheken opgescheept zit.

Snel van je koophuis af

Als je je huis verkoopt aan beleggers en dus niet op de openbare huizenmarkt zet, dan wordt dat soms ook wel een stille verkoop genoemd. Je huis wordt dan via een tussenpersoon aangeboden aan een groot netwerk vastgoedbeleggers. De tijd van aanbod tot aan de verkoop zelf duurt in zo'n stille verkoop vaak één tot twee weken. Als je dus veel haast hebt, dan is je huis verkopen aan een belegger een beter idee. Ook scheelt het je makelaarskosten en hoef je alleen de notaris te betalen om de overdracht te regelen.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­