Bouw jij mee aan Bedum ?

 De voordelen van tarwegries voor rundvee - looop

In de veeteeltindustrie worden verschillende voedermiddelen gebruikt om de voedingsbehoeften van het vee te vervullen. Een van deze voedermiddelen is tarwegries, een bijproduct van de tarweproductie. Hoewel tarwegries vaak over het hoofd wordt gezien ten opzichte van andere voedermiddelen, biedt het tal van voordelen voor rundvee. In dit artikel zullen we de voordelen van tarwegries voor rundvee nader bekijken.

Tarwegries, dat wordt verkregen door de buitenste laag van de tarwekorrel te verwijderen, heeft een hoog vezelgehalte. Dit maakt het een uitstekende bron van ruwe celstof, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering bij runderen. Een goede spijsvertering bevordert de opname van voedingsstoffen en helpt bij het voorkomen van spijsverteringsstoornissen zoals pensacidose. Door tarwegries op te nemen in het dieet van rundvee kunnen veehouders bijdragen aan een gezonde spijsvertering van hun dieren.

Hoge energiegehalte

Een ander voordeel van tarwegries is het hoge energiegehalte. Tarwegries bevat een aanzienlijke hoeveelheid zetmeel, wat een belangrijke energiebron is voor runderen. Het biedt een efficiënte energieleverancier, waardoor de dieren beter kunnen presteren en hun groei en melkproductie kunnen verbeteren. Door tarwegries toe te voegen aan het rantsoen van rundvee kunnen veehouders de energie-inname van hun dieren verhogen en daarmee de algemene gezondheid en productiviteit bevorderen.

Daarnaast is tarwegries ook een goede bron van eiwitten. Eiwitten zijn essentieel voor de groei, ontwikkeling en reparatie van lichaamsweefsels bij runderen. Het toevoegen van tarwegries aan het dieet van rundvee kan bijdragen aan een evenwichtige voeding, omdat het de eiwitbehoefte van de dieren kan aanvullen. Dit is vooral belangrijk in perioden van hoge productie, zoals tijdens de lactatieperiode bij melkkoeien. Door tarwegries te gebruiken, kunnen veehouders ervoor zorgen dat hun dieren voldoende eiwitten binnenkrijgen om aan hun behoeften te voldoen.

Tarwegries als bijproduct

Een ander aspect dat tarwegries aantrekkelijk maakt voor veehouders, is de beschikbaarheid en betaalbaarheid ervan. Tarwegries is een bijproduct van de tarweproductie en wordt vaak in grote hoeveelheden geproduceerd. Dit maakt het over het algemeen gemakkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop in vergelijking met andere voedermiddelen. Het gebruik van tarwegries kan veehouders helpen om de voerkosten te verlagen, terwijl ze nog steeds hoogwaardige voeding aan hun rundvee kunnen verstrekken.

Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel tarwegries voordelen biedt, het niet als enige voedermiddel moet worden gebruikt. Een uitgebalanceerd dieet voor rundvee vereist een combinatie van verschillende voedermiddelen om te voldoen aan alle voedingsbehoeften van de dieren. Tarwegries kan echter een waardevolle aanvulling zijn op het dieet en kan helpen bij het verbeteren van de spijsvertering, energie-inname en eiwitinname van rundvee.

Al met al biedt tarwegries diverse voordelen voor rundvee. Het bevordert een gezonde spijsvertering, levert energie en eiwitten, is betaalbaar en gemakkelijk verkrijgbaar. Door tarwegries op te nemen in het rantsoen van rundvee kunnen veehouders bijdragen aan de algehele gezondheid en productiviteit van hun dieren. Het is een waardevolle optie om te overwegen bij het plannen van het dieet van rundvee. Lees meer informatie op de website van Looop.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
Sint 2023Sint 2023
Black Friday 2023Black Friday 2023
GamesGames
­