Dinkela Schoenmode in Bedum bestaat honderd jaar - winkelpand Grotestraat

Dat zal uitgebreid worden gevierd. Van woensdag 27 oktober tot en met zaterdag 6 november is er een actieweek. Iedere klant krijgt bij aankoop van een paar schoenen een taart mee.

De 63-jarige Jan Dinkela is de vierde generatie die het familiebedrijf bestiert. Dat doet hij samen met zijn vrouw Carin en hulp Hennie Stuivenberg, die sinds jaar en dag meewerkt in het bedrijf. En voor kleine reparaties komt Jan’s vader, de inmiddels 92-jarige Egbert Dinkela, nog twee dagen in de week langs. Jan Dinkela beleeft nog steeds veel plezier in het vak. „Ik ben 37 jaar geleden in de zaak gekomen. Ik hoop de veertig jaar vol te kunnen maken. Dan ben ik 67. Misschien zetten we dan zelfs nog wel een jaartje door, want mijn vrouw is een paar jaar jonger.”

Dinkela Schoenmode heeft een uitgebreid aanbod in kwaliteitsschoenen van bekende merken. „We hebben de kennis in huis om goed advies te geven. We proberen ons te onderscheiden in kwaliteit en service.” Geen online-verkoop. Goed passende schoenen te kunnen kopen, moet je ze wel goed kunnen voelen. Dat is de kracht van de winkel. Dat merk je ook aan ons klantenbestand. Mensen komen uit de Stad en van verder weg naar ons toe. We hebben echt een regiofunctie. In de hele provincie Groningen heb je ook nog maar elf of twaalf kwaliteitsschoenenwinkels, waarvan drie in de stad Groningen. Wij hebben een echte familiezaak, ook voor kinderen.

Jan en Carin gaan verder : „Mensen die pijn ondervinden of moeilijk lopen, zorgen voor een extra uitdaging om iets geschikts voor ze te vinden. Er zijn veel mensen met voetproblemen, dat wordt zwaar onderschat. De voet is eigenlijk maar een klein stukje, maar het hele lichaam staat erop. We werken voor mensen met pijnklachten ook veel samen met Andringa Podotherapie.”

In honderd jaar is het schoenenvak behoorlijk veranderd, weet Dinkela. „In de eerste winkel, hier schuin tegenover aan de Grotestraat 36, werden vanaf 1921 schoenen nog echt geproduceerd in de werkplaats. Later kwamen er steeds meer confectieschoenen, maar we zijn wel altijd reparaties blijven doen. Mijn vader vindt dat nog steeds hartstikke leuk werk.”

Een vijfde generatie Dinkela in de zaak gaat er echter niet van komen. „Er is geen opvolger, nee. Onze dochter is jurist en onze zoon organiseert veilingen voor de dienst Domeinen. Hij vindt het overigens wel leuk om ons in de vakantie te vervangen. Dan draait hij de zaak samen met Hennie.”

In de coronaperiode heeft Dinkela heel veel wandelschoenen verkocht. „Iedereen wilde toch sportief bezig zijn en wandelen was één van de weinige activiteiten die op een gegeven moment nog kon. En dan kiezen mensen toch voor kwaliteit. Mijn eigen favoriete kwaliteitsmerken zijn Wolky, Durea en Finn Comfort. Echte topschoenen waarmee je ook bijna altijd een oplossing kunt bieden aan mensen die problemen met het lopen hebben. Gabor vind ik ook een fijn merk en ik loop zelf nu op Australian. Ik heb natuurlijk de kans om ze allemaal te proberen, hè.”

De Redactie van Bedumer.nl feliciteert de Familie Dinkela hartelijk met het 100 jarig bestaan. Het is het heel bijzonder , geen andere winkel in Bedum en directe omgeving bestaat zo lang!

Facebook TwitterLinkedin
­