Bouw jij mee aan Bedum?

Hoe gaat een APK keuring ?

Elk jaar moeten bijna 9 miljoen auto’s in Nederland de APK-keuring doorstaan. Deze Algemene Periodieke Keuring hoort er nou eenmaal bij. Maar is deze check verplicht? En waar wordt mijn auto dan op gekeurd? We zetten de antwoorden op al jouw vragen op een rij!  

Is een APK-keuring verplicht?

De APK-keuring is zeker verplicht. De keuring van je voertuig is niet alleen wettelijk verplicht in Nederland, maar in heel Europa. In de APK regelgeving staat dat de auto gekeurd moet worden bij een keuringsstation of garage. Dit station of deze garage moet wel goedgekeurd zijn door de RDW, oftewel de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

De auto wordt beoordeeld door de keurmeester. De keurmeester kijkt naar de registratiegegevens, het milieu en de verkeersveiligheid. Wil je hier meer over weten? Ga dan naar de site van de RWD, hier vind je de gehele APK-regelgeving. Dit is wel een bestand van 300 pagina’s, dus je bent er even zoet mee.

Waar kan ik de APK in Groningen laten doen?

Wil je de APK in Groningen laten uitvoeren? In Groningen heb je voldoende mogelijkheden! Er zijn namelijk meerdere APK-garages in de stad gecertificeerd om de keuring uit te voeren. Ook in de rest van de provincie heb je voldoende opties om uit te kiezen.

Waar wordt mijn auto op gekeurd?

De keuring bestaat uit drie delen: registratiegegevens, milieu en verkeersveiligheid. Is één van de onderstaande zaken niet op orde? Dan vormt jouw auto een gevaar voor de andere weggebruikers.

Registratiegegevens

Bij dit deel van de APK wordt er gekeken naar of de registratie juist is. Zo worden de kilometerstand en het brandstofgebruik gecontroleerd. Daarnaast kijkt de keurmeester of de auto overeenkomt met de bijbehorende kentekencard, of de kentekenplaten bij de auto horen en of deze ook goed zichtbaar zijn.

Milieu

Er wordt steeds beter gekeken of de auto niet te belastend is voor het milieu. Zo wordt er gecontroleerd of de katalysator defect is en wat de uitstoot van de auto is. Ook moet jouw auto een functionerende roetfilter hebben.

Verkeersveiligheid

Bij dit onderdeel van de APK wordt er veel gecontroleerd, zoals de deuren, de ruitenwissers, de motor en de accu. De banden, velgen en bandenspanning worden ook zeker niet overgeslagen. Eigenlijk wordt je gehele auto gecontroleerd, waaronder ook op roestvorming.

Wat zijn de kosten?

Een APK-check is niet gratis, maar is wel nodig. Gelukkig bedraagt de prijs meestal ongeveer €30,-. Is jouw auto niet helemaal in orde? Dan komen daar natuurlijk nog extra kosten bij voor de reparatie . Ben je bang dat jouw auto niet door de keuring heen komt zonder een reparatie? Zet dan door het jaar heen wat geld opzij zodat je niet in één keer een groot bedrag voor de reparatie hoeft op te hoesten.

Wat als mijn auto wordt afgekeurd?

Is jouw auto afgekeurd? Dan moet je hem binnen 2 maanden  repareren. Nadat deze 2 maanden zijn verlopen, heb  je de APK vervaldatum bereikt, wat inhoudt dat je niet meer met je auto mag rijden. Doe je dat wel? Dan riskeer je een boete.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­