Bouw jij mee aan Bedum?

Je eigen uitvaart regelen? Dit is wat je moet weten

Heb jij weleens nagedacht over wat er gebeurt als jij komt te overlijden? Het is een ingrijpende gebeurtenis die veel emotionele impact heeft op je nabestaanden. Hun hele leven zoals ze dat kennen, komt op zijn kop te staan en bovendien zijn er opeens allerlei zaken die geregeld moeten worden. Het gaat hierbij van de kleinste zaken, zoals abonnementen stopzetten, tot de belangrijkste zaak: jouw uitvaart. Als je wist dat jij veel van de zorgen van je nabestaanden hierover nu al uit handen kunt nemen, zou je dat doen? Als je antwoord hierop ‘ja’ is, helpen wij je hiermee graag op weg.

Waarom je eigen uitvaart regelen?

Als je bent overleden, zijn er veel zaken die je nabestaanden zullen moeten regelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je uitvaart. Hier kun je zelf al erg veel voor regelen. Op deze manier kun je je nabestaanden ontzorgen in een periode die emotioneel zwaar voor ze is.

Misschien wel het belangrijkste om te regelen voor je eigen uitvaart, zijn de financiën. De kosten van een begrafenis kunnen namelijk oplopen tot wel € 10.000 en een crematie  kost ongeveer € 8000. Omdat je je nabestaanden natuurlijk niet met financiële zorgen wilt opzadelen, is het verstandig om dit geld al klaar te hebben staan. Hiervoor  kun je zelf sparen, maar je kunt ook een uitvaartverzekering afsluiten. Hiermee verzeker je (een deel van) de kosten van jouw uitvaart. Je kunt je uitvaart verzekeren in producten en diensten, zodat je nabestaanden hulp krijgen van een uitvaartverzorger bij het regelen van de uitvaart. Ook kun je een uitvaartverzekering in kapitaal afsluiten, waarbij er na jouw overlijden een geldbedrag wordt uitgekeerd waarmee je nabestaanden zelfstandig jouw uitvaart kunnen regelen.

Persoonlijke wensen bespreken en vastleggen

Heb je wensen voor je uitvaart waarvan je het belangrijk vindt dat die mee worden genomen tijdens het regelen hiervan? Zorg er dan voor dat je deze wensen vastlegt. Op die manier weet je zeker dat je nabestaanden hierbij kunnen na jouw overlijden en deze wensen kunnen meenemen bij het regelen van jouw uitvaart. Zo zijn er misschien mensen waarvan je graag wilt dat ze uitgenodigd worden voor jouw uitvaart. Ook kan het zijn dat je weet dat je bijna komt te overlijden en dat je graag wilt dat een specifieke dominee jouw uitvaart leidt. Zijn er bepaalde liedjes die je sowieso wilt laten draaien? Ook dat kun je vooraf al opschrijven. Vaak dragen mensen zwart naar een uitvaart. Als jij dit graag anders ziet, kun je ook dit vastleggen. Daarnaast kun je alvast nadenken over wat voor eten er na de dienst op tafel staat. Waar het ook over gaat en wat je wensen ook zijn; je kunt alles nu al op papier zetten.

Tradities van een uitvaart

Er zijn verschillende uitvaarttradities en gewoontes. Denk hierbij aan een condoleance, die plaatsvindt voor de dienst. Hier komen vaak veel mensen op af uit allerlei fases van je leven. Dit geeft de nabestaanden erg veel steun. Ook zijn er diverse religieuze tradities voor uitvaarten. Zo kun je ervoor kiezen om de uitvaart te laten plaatsvinden in bijvoorbeeld een synagoge of een kerk. Daarnaast is er de keuze tussen een religieuze ceremonie en een informele herdenking. Deze tradities dragen bij aan een waardig afscheid waar de nabestaanden veel steun aan hebben.

 

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­