Bouw jij mee aan Bedum?

Wat gistpuistjes zijn en hoe je er vanaf komt

Onze huid is een van de lichaamssystemen die wordt beïnvloed door de vecht-of-vluchtmodus wanneer we gestrest zijn. Verhoogde hoeveelheden cortisol en adrenaline veroorzaken acne en puistjes bij mensen die onder druk staan. Deze hormonen stimuleren ook de olieproductie, die door de hormonale verhoging de poriën kan verstoppen. Weersveranderingen, vochtigheid en zelfs hormonale schommelingen kunnen schimmelinfecties veroorzaken. Hoewel ze pijnlijk kunnen zijn en moeilijk te behandelen, zijn gistpuistjes vooral lastig vanwege hun locatie (op de rug).

Symptomen van een gistpuistje

Pityrosporum of malassezia schimmel veroorzaakt pityriasis folliculitis, ook bekend als kappersjeuk of tinea barbae. Het wordt veroorzaakt door warmte en vochtigheid. Als de huid te warm en vochtig is, kan deze schimmel overmatig groeien. Deze schimmel gedijt in een warme, vochtige omgeving. Hij gedijt beter in tropische klimaten en in warme omgevingen. Hij kan ook mensen met een vette huid besmetten. Daarom komt hij veel voor in tropische gebieden en bij warm weer. De schimmel kan ook op de huid groeien, waardoor puistjes ontstaan. Deze aandoening kan zich ook uitbreiden naar andere delen van het lichaam.

Hoe het ontstaat

Bacteriën en gist gedijen goed omdat ze een geschikte omgeving bieden op een vette huid. Een vette huid vormt de perfecte omgeving voor het ontstaan van puistjes. Mensen met puistjes krijgen ze vaak in hun gezicht en nek. Het gezicht heeft meer kans op puistjes dan andere delen van het lichaam vanwege het hoge oliegehalte. Mensen met puistjes kunnen de neiging om puistjes te krijgen erven. Vrouwen hebben meestal meer puistjes dan mannen omdat zij meer gezichtsolie hebben. Alcohol, cafeïne, sigaretten en steroïden kunnen puistjes veroorzaken bij personen met puistjes, omdat een vette huid vatbaarder is voor puistjes dan een droge huid. Iemand kan vatbaarder zijn voor puistjes dan anderen. Dat kan te maken hebben met hun genetische opmaak. Ondanks het feit dat iedereen wel eens puistjes krijgt, heeft een vette huid daar veel meer kans op dan een droge huid.

Behandelen van gistpuistjes

Overmatige puistjes en mee-eters zijn tekenen dat je overmatige suiker, geraffineerde koolhydraten en bewerkt voedsel moet vermijden. Acne kan optreden als gevolg van een te hoog androgeengehalte in het lichaam, dat wordt veroorzaakt door overmatige mannelijke hormonen (androgenen). Te veel suiker kan ervoor zorgen dat je huid overmatig vet wordt en verstopt raakt, wat kan leiden tot extra puistjes. Jouw dieet moet evenwichtig zijn en niet te veel vlees eten. In plaats van een overmatige hoeveelheid eiwitten te consumeren, kun je tea tree olie vervangen door uitstekende eiwitalternatieven. Bacteriën kunnen worden gedood door het consumeren van tea tree olie, wat kan helpen puistjes te elimineren. Lees de nieuwste berichten hier op deze website en krijg meer informatie.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­