Bouw jij mee aan Bedum?

Snert placemat 2024 wk snertkoken wk stamppotkoken

Bedum - Vanuit Stichting Oud Hollandse Gerechten Groningen organiseren we de 29ste editie van het Greydanus WK Snertkoken en het WK Stamppotkoken.  Het evenement zal plaatsvinden in de  keuken van het Alfa-college, Kluiverboom 3 in Groningen op donderdag 15 februari 2024. De keuken is vernieuwd. Er wordt nu op inductie gekookt.

Voor de 29ste editie hebben zich nu reeds een aantal deelnemers ingeschreven. In de keuken gaan  we opnieuw 2 kooksessies houden. Eén in de morgen vanaf 9.00 uur en de 2de sessie is in de middag vanaf 13.00 uur. We gaan inductie koken.  Met hun eigen recept voor SNERT , en met eigen recept STAMPPOT.  In de buitencategorie koken zijn er opnieuw deelnemers vanuit DEFENSIE. De drie onderdelen, Landmacht, Luchtmacht, Marine gaan met enkele koks meedoen!  Ze verheugen zich erop om mee te doen aan het WK Snertkoken en WK Stamppotkoken  met de volgende uitspraak:

Vroeger zeiden ze al: een leger marcheert op zijn maag. En dat is in de huidige tijd nog steeds zo. Dus we proberen het eten zo voedzaam mogelijk te maken afhankelijk waar we ingezet worden!

Daarnaast is eten ook goed voor het moraal en is het dus belangrijk om goede koks te hebben, waar ook ter wereld, op zee of land!

De organisatie verheugt zich erop om te zien hoe de deelnemers zich voor de zorgvuldig samengestelde jury presenteren.

Tijdens de Jubileum-editie van de 25ste heeft de bijschrijving plaats gevonden in de  Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

Uit de brief van het Kenniscentrum:

" Met genoegen deel ik u mee dat SNERT koken bijgeschreven kan worden in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. U heeft duidelijk aangetoond dat SNERT koken voldoet aan de gestelde criteria en in het erfgoedzorgplan laat u zien dat u het erfgoed met behoud van kernwaarden toekomst wil geven.
SNERT koken heeft een lange historie. Er bestaan vele recepten die vaak binnen de familie worden doorgegeven en er komen ook steeds nieuwe varianten bij. Juist deze grote verscheidenheid aan recepten illustreert de dynamiek van dit levend erfgoed. Het organiseren van het jaarlijkse WK SNERT koken is een middel om het erfgoed door te geven aan nieuwe generaties. Daarnaast biedt het WK ook een kans het SNERT koken te promoten en het bewustzijn rondom de traditie te vergroten."

Er kunnen zich nog deelnemers aanmelden  via het inschrijfformulier op de website www.oudhollandschegerechten.nl.
Voor meer informatie kun je een mail  sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De deelnemers zullen gaan strijden om de zilveren snertslaif  en de zilveren opscheplepel. Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak – geur – kleur – ingrediënten – hygiëne –tijd – bereiding – presentatie en originaliteit.

Facebook TwitterLinkedin
­