Bouw jij mee aan Bedum?

walfridus voettocht 2023 bedum

De Walfridusvoettocht voor wandelaars die ook houden van cultuur en geschiedenis. De tocht is geïnspireerd op de geschiedenis van de Bedumer boer en ontginner Walfridus.

Omstreeks het jaar 1000 werden Walfridus en zijn zoon Radfridus, ontginners van het Groningerland en heilige martelaars, door de Noormannen wreed vermoord. Op een bewoond wierde, het centrum van het latere dorp Bedum, wordt na de dood van Walfridus het huis waarin hij een bidcel heeft ingericht, omgebouwd tot een houten grafkapel die later zou uitgroeien tot bedevaartkerk.

De verering nam in de twaalfde eeuw zulke grote vormen aan dat zelfs de bisschop van Münster regelmatig op bezoek kwam in Bedum. Walfridus werd vanwege zijn martelaarsstatus, goede werken, wonderen en belang voor de religie door de bisschop van Münster heilig verklaard.

De kerk werd een bedevaartsoord en om de groeiende toestroom van bedevaartgangers onder te kunnen brengen werd de houten kapel al in de elfde eeuw vervangen door een stenen kerk. De bedevaartgangers bleven komen en de kerk moest steeds groter worden.

In het voorjaar, op 16 mei 1214, verscheen bij de kerk de gekruisigde Heiland aan de hemel, Jezus aan het kruis. Het Wonder van Bedum.

Sindsdien komen mensen van heinde en ver naar Bedum om de kerk te bezoeken en het wonder te ervaren. Vele wonderbaarlijke genezingen vonden er plaats.

Vandaag de dag komen er nog steeds mensen de kerk bezoeken om Het Heilige te ervaren, respect te betuigen aan een bijzonder iemand, inspiratie te verkrijgen of om een gunst te vragen. De Walfriduskerk in Bedum is een plek waar Hemel en Aarde elkaar raken.

Met deze Walfridusvoettocht treed je in de voetsporen van de Heilige Walfridus. De Walfridusvoettocht beoogt een breed publiek in contact te brengen en te interesseren voor de cultuurhistorie en erfgoed van de eigen omgeving. Het cultureel kapitaal, waar erfgoed deel van uitmaakt, maakt dat mensen een binding voelen met de eigen leefomgeving. Als zij het verleden kunnen aflezen aan de plek waar ze wonen, krijgt het heden voor hen meer betekenis.

De afstanden die gelopen kunnen worden zijn 5 ,10 ,15, 25 en 40 km.

Informatie over de routes en het inschrijfformulier zijn te vinden op de website walfridusvoettocht.nl.

De inschrijving is gestart en is mogelijk tot donderdagavond 31 augustus 2023 20:00 uur.

Facebook TwitterLinkedin
­