Dementie onder ouderen neemt toe in de gemeente Het Hogeland

Dementie treft 1 op de 10 Groningse senioren in 2050.

Amsterdam, 23 januari 2023 - Momenteel heeft 1 op de 15 senioren in Groningen dementie. Een flink aantal dat in de toekomst alleen maar zal toenemen. Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Groningen zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 10. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS. 

Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Groningen kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 16.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 8.400. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

Schatting in 2050 ongunstig in deze 3 Groningse gemeenten

In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. Voor de gemeenten Eemsdelta, Westerwolde en Stadskanaal worden de minst positieve voorspellingen gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 8 senioren dementerend in 2050.

Aan de andere kant staat Pekela. In deze gemeente zal 1 op de 13 inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050. 

In de gemeente Het Hogeland is naar verwachting 1 op de 9 senioren dementerend in 2050.  Voor de gemeente Het Hogeland betekent dit een stijging van 43% in 20 jaar.

Voorspellingen voor elders in het land

Andere gemeenten in Nederland die in 2050 een negatieve voorspelling hebben zijn Laren (Noord-Holland), waar ruim 1 op de 5 senioren zal lijden aan dementie. Ook Bloemendaal (Noord-Holland), Bergen (Noord-Holland), Utrechtse Heuvelrug (Utrecht) en Renkum (Gelderland) komen slecht uit de voorspellingen. In deze vier gemeenten zal tegen die tijd naar verwachting 1 op de 7 senioren dementie hebben.

Het volledige onderzoek en alle cijfers per gemeente zijn te vinden via: https://www.zusterjansen.nl/blog/onderzoek-dementie/

Facebook TwitterLinkedin
­