Wachttijden van meer dan 8 uur op het internet en lange rijen bij de gemeentehuizen.
De aanvraag Subsidie Verbetering en Verduurzaming Groningen is in een grote chaos veranderd met veel stress en verdeeldheid. Mensen zijn ook boos over hoe ze behandeld worden en vinden het toegepaste systeem oneerlijk. Het was veel beter en eerlijker geweest om de pot te delen door de aantal aanvragen, of door loting. Ook ouderen en kwetsbaren worden nu uitgesloten.
Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) liet in diverse publicaties en op de website SNN.NL weten dat een aanvraag pas vanaf 9.00 uur op maandag 10 januari ingediend kon worden. Vanaf 9.00 uur zou iedereen willekeurig in de wachtrij geplaatst worden met een toegewezen wachtrij nummer. Maar de diverse berichten op Social media laten zien dat mensen die al ruim voor 9.00 uur de website open hadden staan een lage wachtrij nummer hebben gekregen. Ook worden mensen spontaan uit de wachtrij gegooid, waarna men opnieuw moet inloggen en een hoog wachtrij nummer krijgen.
Vanaf maandag 10 januari 9.00 uur kunnen particuliere woningeigenaren in het aardbevingsgebied maximaal 10.000 euro subsidie aanvragen voor het verbeteren en verduurzamen van hun woning. Voor deze laatste subsidieronde is een pot van € 220,8 miljoen beschikbaar. De subsidie is aan te vragen bij de SNN. Dit is de tweede en laatste mogelijkheid om deze subsidie aan te vragen. In totaal is er budget om ruim 22.000 aanvragen toe te kennen. Naar verwachting gaan ongeveer 53.000 huiseigenaren een aanvraag indienen, waarvan er zeker 23.000 huiseigenaren worden teleurgesteld. Op Social media wordt er veel kritiek geleverd op de oneerlijke manier van toewijzing.
Volgens SNN-directeur Marjan Dol kloppen de berichten op Social media niet, 'Mensen konden voor 9.00 uur in het voorportaal, maar niet al in de wachtrij', verduidelijkt Dol. 'Daar zat geen volgorde in. Ze zien nu in de wachtrij een nummer, voor 9.00 uur was dat er niet. Het is niet zo dat iemand die om 7.30 uur in het voorportaal kwam, eerder in de wachtrij staat dan iemand die om 8.45 uur in het voorportaal kwam. Dat is willekeurig gegaan.’
Ook vragen veel mensen zich op Social media af of de mensen die een aanvraag bij een gemeentehuis indienen voor gaan of niet. Gaat dit wel eerlijk? Wie gaat er voor. Iemand die vanaf 8.45 uur via internet de aanvraag wil indienen en uren moet wachten of iemand die bijvoorbeeld om 10.00 uur bij een gemeentehuis een aanvraag heeft indiend?