Bouw jij mee aan Bedum ?

Grote steun voor gele boekje als vaccinatiebewijs

Ongeveer een kwart van de 60-plussers wil een papieren vaccinatiedocument dat ze niet zelf hoeven te printen, om zo naar het buitenland te kunnen. Het gele boekje is voor driekwart van deze groep een goed alternatief voor het digitale coronapaspoort, blijkt uit een peiling van ouderenorganisatie ANBO.

ANBO pleit al langer voor een officiële status van het gele boekje als bewijs van vaccinatie tegen corona. De overheid zet vooral in op een digitaal paspoort, dat ook via een computer uit te printen is. Maar niet alle ouderen hebben een smartphone of zijn handig genoeg met een computer.

Volledig gevaccineerd

ANBO vindt dat ook niet-digitale ouderen in staat moeten worden gesteld om deze zomer naar het buitenland op vakantie te gaan. Na een jaar vol beperkingen heeft meer dan de helft van deze groep er behoefte aan om op pad te gaan, ook al gelden er in allerlei landen nog beperkingen. In de peiling zegt 93% van de ouderen dat ze volledig zijn gevaccineerd op het moment dat ze op vakantie gaan.

Sinds de GGD’en de coronavaccinaties bijschrijven in het gele boekje, is er een run ontstaan op deze internationale vaccinatiebewijzen. Ook uit de peiling van ANBO blijkt dat mensen het fijn vinden om een papieren vaccinatiepaspoort te hebben. Van de ondervraagde ouderen zegt bijna driekwart behoefte te hebben aan een papieren versie.

Te veel gedoe

Iets minder dan de helft van de ouderen die aan de peiling hebben meegedaan, gaat deze zomer überhaupt niet op vakantie. Van deze groep zegt zo’n 40% dat het besluit te maken heeft met corona. De meesten vinden het te veel gedoe, met alle regels en documenten die je moet hebben.

Facebook TwitterLinkedin
­