Bouw jij mee aan Bedum?

Isolatiebedrijven in Groningen verdeeld over nieuwe subsidie

In de provincie Groningen reageren lokale isolatiebedrijven verdeeld over de recentelijk aangekondigde isolatie subsidie vanuit de Rijksoverheid. Terwijl de een al plannen maakt voor extra vestigingen in het aardbevingsgebied, bekijkt de ander het overheidsplan met scepsis. Ze vinden het lastig om in te schatten hoeveel mensen er nou daadwerkelijk van zullen profiteren.

De ochtend na de aankondiging van de subsidie lanceert de eigenaar van een isolatiebedrijf het idee om een extra locatie te openen in het getroffen gebied. Ze zijn daarom meteen op zoek gegaan naar een plek in Bedum, zodat ze de toegenomen vraag hopelijk snel kunnen aanpakken. Mensen willen weten hoe de nieuwe regeling precies werkt en daarom heeft het bedrijf adviseurs ingeschakeld om zich verder te verdiepen. Het bedrijf bereidt zich voor op de verwachte drukte en het openen van een isolatiebedrijf in Bedum.

Isolatiebedrijven in Groningen verdeeld over nieuwe subsidie

Grofweg het gebied waar de maximale subsidie van 40.000 euro van toepassing is

© Google Maps/Isolatiebedrijf Groningen

Concurrentie van buiten de provinciegrens

De directeur van een glaszettersbedrijf dat isolatieglas plaatst, blijft daarentegen voorzichtig. Hij vraagt zich af hoeveel mensen daadwerkelijk gebruik zullen maken van de recentelijk aangekondigde regeling. Ze hebben namelijk al veel huizen verduurzaamd in het gebied, dus hoeveel klanten zijn er in dat gebied nog over? Daarnaast lijken lokale ondernemers zich zorgen te maken over de concurrentie vanuit landelijke bedrijven, die mogelijk de markt zullen overspoelen. Ze vrezen dat huiseigenaren op zoek zullen gaan naar snellere en goedkopere opties buiten de provincie.

Wel of geen maximale isolatie subsidie?

Ook de eigenaar van een ander isolatiebedrijf bekijkt het overheidsplan met argwaan. Ze heeft nog geen aanvragen ontvangen en verwacht dat ook niet. De regeling heeft namelijk beperkingen, zoals slechts de helft van de kosten vergoeden voor eigenaren buiten het versterkingsgebied. Bovendien moeten ze de kosten van tevoren betalen, voordat ze de subsidie ontvangen. Voor mensen met beperkte financiële middelen is dit een obstakel, want juist in dit gebied is energiearmoede een probleem. Waar halen deze mensen het geld vandaan?

Daarom lijkt het aanvragen en vergelijken van offertes voor isolatie een belangrijke eerste stap voor huiseigenaren met een kleiner budget. Zo weet men direct wat het isoleren van de spouwmuur, de gevel, het dak, de kruipruimte, de vloer of bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas gaat kosten. Dit kan via deze website van Isolatiebedrijf Groningen. Op die manier komen de offertes terecht bij een lokaal bedrijf en worden overbodige reiskilometers voorkomen en de lokale economie ondersteund.

Facebook TwitterLinkedin
­