Martin Broekmans is de nieuwe fractievoorzitter van Gemeente Belangen Bedum. Na het plotselinge vertrek van Annemarie Heite bij de fractie van GB, heeft de fractie Broekmans gekozen tot nieuwe aanvoerder.
Annemarie Heite die vanwege 'integriteitsschending' wel moest opstappen nadat er gekozen werd voor een oostelijke ontsluitingsweg in Bedum en zij tijdens haar gemeenteraadsperiode zitting nam in een actiegroep tegen de voorgestelde plannen van deze ontsluitingsweg. Doordat raadslid Heite zitting heeft genomen in de actiegroep die de provincie wil gaan adviseren over de oostelijke ontsluitingsweg heeft ze een dubbelfunctie die volgens een deel van de raad ontoelaatbaar is. Tijdens een raadsvergadering zei fractievoorzitter van de ChristenUnie Jan Berghuis dat hij met zijn oren stond te wapperen toen hij dit hoorde. "Het is een goed gebruik dat raadsleden niet deelnemen aan werkgroepen en actiegroepen, om de schijn van zich te houden dat ze op een of andere manier gelieerd zijn aan het belang dat zo'n groep vertegenwoordigt. Een raadslid moet onafhankelijk blijven en geen verborgen agenda hebben."
Heite deed eerst geheimzinnig over haar zitting in de actiegroep. Pas later gaf zij in een krantenartikel toe dat zij lid was geworden van de actiegroep. In de gemeenteraad hield zij dit verborgen. Opmerkelijk is dat juist Heite zich profileerde als pleitbezorgster voor openheid in de politiek. Om de geloofwaardigheid van Gemeentebelangen Bedum in stand te houden moest Heite als fractievoorzitter opstappen. Misschien heeft de dalende populariteit van Heite bij deze beslissing ook een rol gespeeld. Via de media zoekt zij vaak de harde confrontatie met de andere partijen, waardoor samenwerking onmogelijk wordt. Omdat de oostelijke ontsluitingsweg nu verder van de wijk Ter Laan afkomt te liggen maar dichter bij haar huis is Heite nu tegen de huidige plannen van een oostelijke ontsluitingsweg, maar eerder in de raad zei zij overtuigd te zijn dat een ontsluitingsweg ten zuiden van het spoor hele grote voordelen voor de bewoners van Plan Ter Laan 4 kan hebben. "Door een verlaagde weg direct naast het spoor aan te leggen en gebruik te maken van een kleine, groene geluidswal is er geen geluidsoverlast meer van het spoor en is de weg niet eens zichtbaar. Maar hij ontsluit wel de hele woonwijk richting het station en het sportcomplex. Dat heeft hele positieve gevolgen voor alle verkeersstromen in ons dorp", aldus Heite. Ook haar partij is voor een oostelijke ontsluitingsweg zoals ook in de verkiezingsprogramma staat. De Gemeente Belangen Bedum heeft in haar verkiezingsprogramma 2010 het volgende staan over de ontsluitingsweg, onder de kop Ontsluiting DOMO.
GB Verkiezingsprogramma 2010-2014 - Ontsluiting DOMO
GB is voorstander van een nieuwe oostelijke ontsluitingsweg vanaf Noord Bedum op de Eemshavenweg (N46). Deze weg kan worden gerealiseerd in een tracé; naast de spoorlijn van Groningen naar Delfzijl, in het westen aansluitend met een brug over het Boterdiep op de weg van Bedum naar Onderdendam. Door de aanleg van deze ontsluitingsweg zal de overlast van bijvoorbeeld het vracht- en landbouwverkeer in de kern van Bedum aanmerkelijk verminderen.
Westerdijkshorn
GB ziet niets in de plannen van de Provincie om de oostelijke ontsluitingsweg richting Eemshavenweg in westelijke richting te verlengen richting Winsum en deze te laten aansluiten op de N361. Er is geen noodzaak voor Bedum of Onderdendam en het doet onnodig afbreuk aan het bestaande landschap rondom Westerdijkshorn. Nu Gedeputeerde Mark Bouwmans in de afgelopen dagen bekend heeft gemaakt wat er met de ontsluiting van o.a. Bedum gaat gebeuren, heeft de meerderheid van de fractie GB er verheugd op gereageerd. Immers er is nu eindelijk duidelijkheid. En kan er eindelijk werk gemaakt worden aan de ontsluiting en de veiligheid van de burger.