Bouw jij mee aan Bedum?

HVgB organiseert lezing “LAND van WIERDEN” door Ben Westerink 

Op donderdag 26 januari a.s. zal op initiatief van de Historische Vereniging gemeente Bedum een lezing worden gegeven door dhr. Ben Westerink, met als titel “LAND van WIERDEN”

Wierden werden ooit opgeworpen om de bewoners langs de noordkust tegen de stormvloed te beschermen. De kuststrook van Groningen ligt er nog altijd mee bezaaid. We tellen er vele honderden. Wierden zijn er in allerlei afmetingen en verschijningsvormen. Van grote dorpswierden omgeven door nieuwbouw tot bescheiden verlaten huiswierden die alleen bij een lichte nevel goed zichtbaar zijn. Al meer dan twintig eeuwen worden de wierden omringd door een netwerk van oude wegen, waterlopen en dijken. Ze vormen – ook letterlijk – de hoogtepunten van een oud cultuurlandschap waarin op veel plaatsen nog de onbedijkte kwelders zijn te herkennen. Tijdens de lezing gaat de spreker met ons op zoek naar bijzondere voorbeelden van deze oude woonheuvels en staat uiteraard wat langer stil bij de wierden die rondom Bedum zijn te vinden. Ben Westerink is auteur van het onlangs verschenen boek ‘Wierdenlandschap’, waarin hij een overzicht geeft van het monumentale Noord-Groningse landschap.

Rondom Bedum 1250 1800 AD

De lezing zal plaatsvinden in de bibliotheek, gevestigd in De Meenschaar, Kapelstraat 9 te Bedum. Aanvang 20.00 uur. Leden hebben gratis toegang, niet-leden betalen € 5,00 (incl. 2 kopjes koffie). U bent van harte welkom.

Afbeeldingen: Ben Westerink

Facebook TwitterLinkedin
­