Bouw jij mee aan Bedum?

vrijwilligers fietsclub s Heeren Loo in Bedum 1

De fietsclub van ’s Heeren Loo in Bedum bestaat dit jaar vijf jaar. De vrijwilligers van deze club fietsen met een unieke rolstoelfiets, waardoor bewoners met een verstandelijke beperking in een rolstoel er ook op uit kunnen. De fiets heeft aan de voorkant een plateau waarop de client in zijn rolstoel kan plaatsnemen. De grote groep vrijwilligers gaat met grote regelmaat met deze groep cliënten op pad. Daarom – en omdat 2021 het Jaar van de Vrijwilliger is en 3 juni Wereldfietsdag – zetten wij vandaag deze club in het zonnetje!

Zonder vrijwilligers is het saai!
Hoe zou het er bij 's Heeren Loo uitzien als er geen vrijwilligers waren? Op onze locatie zijn er heel veel actief: we hebben vrijwilligers die meegaan naar de kerk of gewoon gezellig op bezoek komen. Door de jaren heen zijn zij echte maatjes geworden. Maar er zijn ook tal van vrijwilligers die actief zijn bij heel veel clubs: zo hebben we de huifkar, de fietsclub, de sportsoos en de vrijwilligers voor de zondagse koffie. Ook hebben we een instuif en talloze vrijwilligers die helpen met klussen of op de kinderboerderij. Kortom: het zou enorm saai worden als ze er niet meer zouden zijn.

Persoonlijke aandacht
Een grote groep vrijwilligers uit Bedum en omgeving gaat met regelmaat met onze cliënten op pad. De cliënten die gebruik maken van de rolstoelfiets hebben allemaal een ernstige meervoudige beperking (EMB). Juist voor deze groep mensen zijn de elementen van de natuur (zon, wind en af en toe wat regen) een prachtige ervaring. De fietstochten vinden zowel overdag als ’s avonds plaats. Cliënten genieten enorm van de vrijheid en de wind door hun haren. Sensorische integratie heet dat in vaktermen. Daarbij krijgen deze cliënten, die toch veelal in een groep leven, op deze manier persoonlijke aandacht. Door de coronabeperkingen staat de club al een jaar stil. Er zijn echter volop plannen om, als iedereen is gevaccineerd, weer te gaan fietsen. De vrijwilligers staan te popelen. De bewoners zijn inmiddels allemaal gevaccineerd, als de vrijwilligers dat ook zijn (hopelijk in juli) kunnen we weer van start.

Dankbaar werk
De fietsclub wordt gecoördineerd door Anton Heikamp. Anton is zowel vrijwilliger als buurman. Hij regelt alles rondom de fietsclub en maakt ook de roosters voor de vrijwilligers. In totaal 28 vrijwilligers maken zo’n 42 ritten per maand. Sinds 2016 fietsen ze zo’n 3000 kilometer per jaar. In het jaar vóór corona is er zelfs maar liefst 3500 kilometer gefietst! Er is een mooie samenwerking met de wielerclub Bedum, de meeste vrijwilligers komen van deze club. Anton: “Het is prachtig om te zien hoe de bewoners genieten van zo’n rondje fietsen. Dit geeft onze vrijwilligers enorm veel voldoening en maakt het dankbaar werk om te doen.”

De Stichting Vrienden van Opmaat zijn de ‘ouders’ van de mooie rolstoelfiets. Het idee komt van Anne Piekstra. Hij is penningmeester van de stichting en tevens vader van een cliënt die bij ons woont. Deze stichting heeft de rolstoelfiets aangekocht en zorgt voor de onderhoudskosten.

vrijwilligers fietsclub s Heeren Loo in Bedum 2

Een nieuwe fiets
Anne: “Rolstoelen worden steeds geavanceerder en daardoor steeds zwaarder. Samen met de vele kilometers betekent dat een toenemende belasting voor de (elektrische) rolstoelfiets. Daarnaast is er nog steeds groeiende belangstelling voor de fiets, ook voor bijvoorbeeld bewegingstherapie.” Anton vult aan: “Dat vraagt om goed materieel. Daarom sparen we voor een nieuwe, die ook meer gewicht aan kan. De oude wordt dan niet afgedankt, die blijven we er gewoon naast gebruiken.”

Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Nieuwe vrijwilligers voor deze club, maar ook voor andere activiteiten, zijn zeer welkom. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op met Jannes Klaassen op telefoon 06 - 52 37 68 46 of e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

2021 Jaar van de Vrijwilliger
In Nederland zetten miljoenen mensen zich jaarlijks vrijwillig in voor anderen en hun omgeving. Dat lijkt heel veel, maar de helft van alle Nederlanders boven de 15 doet dit niet. Juist in deze tijd van corona, en dadelijk ook in het nieuwe normaal, draagt vrijwilligerswerk bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals toenemende armoede, eenzaamheid en behoefte aan zorg. Naast de bestaande behoefte aan vrijwilligers voor maatschappelijke activiteiten zoals voor besturen, natuuronderhoud, plezier, aandacht, schoonheid, veiligheid, dagbesteding en opvang, is het van belang dat meer mensen de urgentie en het plezier voelen van vrijwilligerswerk. Daarom hebben vrijwilligersorganisaties en partners de handen ineengeslagen, om een jaar lang aandacht te vragen voor de waarde van vrijwillige inzet, en meer mensen uit te nodigen dit ook te gaan doen. Meer informatie staat op https://www.nov.nl/

's Heeren Loo
's Heeren Loo biedt in het hele land zorgbegeleiding, ondersteuning en behandeling van mensen met een verstandelijke beperking. Dat doen we met 17.000 medewerkers voor 14.000 cliënten. Via een landelijk netwerk van poliklinieken behandelen we nog eens ruim 3.000 extramurale cliënten.
's Heeren Loo investeert tevens in initiatieven die bijdragen aan de emancipatie en participatie van cliënten, waaronder de Academie voor Zelfstandigheid en het Expertisecentrum Advisium. Aan het expertisecentrum zijn ruim duizend medische, paramedische en gedrags¬wetenschappelijke specialisten verbonden. Met ruim 130 jaar aan kennis en ervaring uit de praktijk en de nieuwste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek en innovaties helpen we mensen verder. www.sheerenloo.nl

Facebook TwitterLinkedin
­