Bouw jij mee aan Bedum?

5 tips om je voor te bereiden op je eerste hackathon

Deelnemen aan een hackathon is een must-have ervaring in je leven. Je kunt er veel plezier beleven, nieuwe dingen leren en netwerken met mensen uit verschillende vakgebieden. Hier volgen 5 tips om je voor te bereiden op je eerste hackathon.

Vind je teamgenoten

Het eerste essentiële hackathon advies is het vinden van de juiste teamgenoten. Soms kun je voor dat het evenement begint al een team maken, andere keren gebeurt dit pas op de hackathon dag zelf.  Dit kan de organisator tijd besparen en meestal hebben voorgevormde teams een hogere werkefficiëntie en betere synergie. Wel wordt er vaak gestreefd naar multi-disciplinaire teams, waarbij mensen van verschillende achtergronden samen strijden voor het beste idee. 

Brainstorm voor ideeën 

De organisatoren van de hackathon geven soms voordat de hackathon begint al meer inzicht in de verschillende challenges waar je tijdens de dag aan zult werken. De reden dat ze dit vaak doen is dat ze de deelnemers graag wat meer tijd geven om onderzoek te doen naar de onderwerpen. In andere gevallen worden de challenges pas op de dag zelf bekend gemaakt met nadere toelichting. Wanneer van tevoren al het een en ander bekend gemaakt wordt is het handig om je in te lezen. Op deze manier vergroot je de winkans om de hackathon te winnen. Ook kan het handig zijn om van tevoren al wat vragen op te schrijven die je op de dag zelf wilt stellen aan experts die rondlopen. 

Zoek referenties

Er zijn veel broncodes en sjablonen zoals PowerPoints en mockups online te vinden. Aangezien de tijd beperkt is tijdens een hackathon, kan het hebben van kant-en-klare sjablonen of broncodes je veel tijd besparen. Gewoonlijk moet je voor de broncodes online enige tijd besteden om ze te bestuderen, om fouten te debuggen of ervoor te zorgen dat er geen compatibiliteitsproblemen zijn met de versie van je programmeertalen. In sommige gevallen wordt er een ‘wiki’ samengesteld en er wel al veel voorwerk voor je gedaan door belangrijke data bijvoorbeeld alvast in een database te stoppen. Ook worden er vaak onderzoeken gedeeld die relevant zijn tot het thema van de hackathon. Niet bij elke hackathon is namelijk data beschikbaar. 

Onderzoek naar de achtergrond

Op basis van de achtergrond van het bedrijf kun je enkele elementen aan je presentatie toevoegen, zoals de kleurenschema's, hun missie en hun recente projecten. Dit zijn de details die de aandacht van de jury kunnen trekken. Afgezien hiervan, als je projectideeën kunnen aansluiten bij de missie van het bedrijf, zal je project gemakkelijker de interesse van jury's wekken en dus een grotere kans maken om de hackathon te winnen. Daarnaast is het natuurlijk ook handig om in te lezen waarom de organiserende organisaties de hackathon organiseren. 

Denk na over het doel

Er zijn veel redenen om mee te doen aan een hackathon, zo kun je op een hackathon nieuwe vrienden ontmoeten, nieuwe technologieën/vaardigheden leren en misschien zelfs een baan eraan over houden. Denk voordat je naar een hackathon gaat goed na over wat je wilt bereiken en wat je moet doen om je doelen te bereiken. Als je bijvoorbeeld wilt netwerken met experts, kun je je hierop voorbereiden door eerder op de locatie te komen en alvast te netwerken met bepaalde experts. 

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­