Bouw jij mee aan Bedum?

In de winter met je hond naar het bos? Let dan hierop!

Het is inmiddels alweer even winter en de eerste sneeuw is gevallen. Vooral in deze periode van het jaar is het extra oppassen geblazen wanneer je gezellig met je hond naar het bos gaat. Waar je in het voorjaar en ook de zomer rekening moet houden met teken, zijn er ook in deze tijd van het jaar een aantal belangrijke dingen om goed op te letten. Vooral belangrijk is dat je de pootjes van je trouwe vriend goed in de gaten houdt, aangezien ze de kussentjes niet alleen op het hete asfalt tijdens de zomer kunnen verbranden, maar ook tijdens de wintermaanden als er buiten sneeuw ligt bijvoorbeeld.

Zorg dat je je hond goed aankleed

Als het buiten koud is, dan trekken we vaak zelf een lekkere dikke warme jas aan, doen we onze handschoenen aan en dragen we een sjaal. Dit is natuurlijk ook voor je hond belangrijk. Nu kun je een hond natuurlijk geen sjaal omdoen, maar wel een jasje aantrekken. Ook honden kunnen namelijk onderkoeld raken in de kou. Ook al denken we vaak dat de dikke vast van bijvoorbeeld een labradoodle meer dan genoeg is om zichzelf warm te kunnen houden, is dit niet altijd het geval. Gelukkig zijn er daarom ook speciale jassen die je hond lekker warm kunnen houden, zo kun je zonder problemen een flink eind gaan wandelen in het bos. Vergeet trouwens ook niet om de pootjes van je hond te beschermen. Daarvoor zijn er speciale handschoenen die voorkomen dat de pootjes bevriezen of er ijsklontjes tussen de tenen komen te zitten.

Kijk of het bos wel open is

Wanneer het flink  heeft geneeuws, kan het zijn dat er wordt bepaald dat het bos gesloten is. Logisch, want vooral in een bos met flinke hoogteverschillen, kan het tot flinke problemen leiden op het moment dat iemand valt. Kijk dus voor je vertrekt, eerst even of het bos wel geopend is en of er misschien bepaalde restricties gelden. Mocht het bos dan gesloten zijn, dan loop, fiets of rijd je er in ieder geval niet voor niets naartoe. Vaak zijn de meeste natuurgebieden ten tijde van de winter wel geopend, maar is een dubbele check wel even verstandig.

Blijf op de paden

Ga je lekker met je Shiba Inu naar het bos? Dan is het wel belangrijk om op de aangewezen paden te blijven. Allereerst weet je dan zeker dat je de juiste route volgt, maar hoef je ook niet bang te zijn dat je bijvoorbeeld de natuur kapot trapt. Je kunt namelijk niet zien wat er allemaal onder een laag sneeuw zit. Uiteraard geldt dit ook voor de veiligheid van jezelf en die van je hond. Stel dat er ergens een gat zit, dan  zie je dit natuurlijk niet onder een dikke laag sneeuw, met alle gevolgen van dien.

Neem voldoende eten en drinken mee

Op het moment  dat je van plan bent een flink eind te gaan wandelen met je hond, dan is de kans groot dat je trouwe viervoeter na verloop van tijd honger en ook dorst krijgt. Neem daarom niet alleen voldoende water mee, maar ook wat lekkers te smikkelen voor onderweg. Handig om je hond te voorzien van nieuwe energie, maar ook om ze te roepen wanneer ze loslopen.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­