Geïnduceerde bevingen

Geïnduceerde bevingen, een fenomeen waar we helaas in het Noorden van Nederland inmiddels regelmatig mee te maken hebben gehad. Het gaat hier om een aardbeving die ontstaat door gaswinning in tegenstelling tot de reguliere aardbeving die ontstaat als er plotseling energie vrijkomt bij de aardkorst.

Ruimtelijk en betaalbaar Noorden

Ondanks dat er in het noorden van Nederland soms geïnduceerde bevingen voorkomen, is het hier heerlijk wonen. Een huis kopen of huren in deze regio biedt ook veel voordelen. Het aantal inwoners per oppervlakte ligt hier een behoorlijk stuk lager dan bijvoorbeeld in de Randstad, dus ruimte genoeg. Waar heel Nederland geteisterd wordt door torenhoge huizenprijzen, zijn huizen in het Noorden nog steeds relatief betaalbaar. En in tegenstelling tot wat sommigen wellicht denken: hier is ook gewoon internet. Wellicht zelfs het goedkoopste internet. Alleen hebben mensen weinig aan een goedkoop huis, als het aan alle kanten gestut moet worden. En dat is helaas het gevolg van de aardbevingen als gevolg van gaswinning; de geïnduceerde bevingen dus.

Wat is een geïnduceerde beving?

Inmiddels heeft de aardbevingsproblematiek in het noorden en de oorzaken daarvan landelijke bekendheid. Globaal dan, want de werkelijkheid is altijd complexer. Het aardgas zit op ongeveer drie kilometer diep onder hogedruk opgesloten in een poreuze zandsteenlaag. Verstopt onder een zoutlaag die zo goed als ondoordringbaar is. Als er gaswinning plaatsvindt, dan wordt die hogedruk aangetast waardoor deze aardlaag door het bovenliggende gewicht wordt ingedrukt. Uiteindelijk leidt dit tot bodemdaling aan het oppervlak en ontstaat er spanning op de aardlagen die schoksgewijs verschuiven. In dat geval spreken we over een aardbeving.

Kracht van de bevingen neemt toe

Het Groningse gasveld levert sinds 1963 al aardgas. In eerste instantie waren daar geen voelbare gevolgen van. Helaas veranderde dit in 1991. Sinds die tijd zijn er met regelmaat aardbevingen geweest en heeft de NAM inmiddels bevestigd dat er een verband is tussen de aardgaswinning en de aardbevingen. Hoe leger het gasveld wordt, hoe meer de kracht van de aardbevingen toeneemt. Gelukkig gaat met de tijd die gaskraan dicht en in ieder geval moet voor die tijd de gaswinning al sterk verminderd zijn.

Duurzame alternatieven

Er moet dus overgeschakeld worden op duurzame alternatieven. Niet alleen in Groningen, maar ook in de rest van Nederland. Daarom is het voor iedereen raadzaam niet alleen voordeligste energie te vergelijken maar ook de verschillende soorten als het gaat om energie. Miljoenen huishoudens moeten namelijk overschakelen en dat is geen makkelijke klus. Maar als we massaal gebruik gaan maken van energiebronnen zoals wind, water en zon en goed isoleren, komen we een heel eind.

 

Partner bijdrage.

Facebook TwitterLinkedin
­