Bouw jij mee aan Bedum?

De maand augustus heeft behalve wisselvallig weer ook enkele bijzondere dagen voor ons in petto. Zo is het op 9 augustus de ‘Internationale Dag van de Inheemse Volken in de Wereld’. Nog nooit van gehoord? Dan ben je vast niet de enige. Deze dag werd door de VN in het leven geroepen om aandacht te besteden aan de veerkracht en vindingrijkheid van deze volken overal ter wereld. De bedoeling is ons bewustzijn hierover te vergroten en de rechten van degenen die als eersten de betreffende gebieden bevolkten, overal ter wereld te beschermen. Dat is helaas een urgente noodzakelijkheid, want tot nu toe werden zij door economische belangen, toename van industrie en door discriminatie met zeer weinig respect behandeld. Ook is het de bedoeling oorspronkelijke bewoners meer bij belangrijke besluitvormingen te betrekken, want door hun diepe band met zowel de natuur als hun grondgebied, hebben we rond de tachtig procent van de biodiversiteit aan hen te danken; wat deze mensen ons dus kunnen leren is heel waardevol!

En dan is het op 23 augustus de ‘Internationale Dag ter Herinnering aan de Slavenhandel en de Afschaffing ervan’; de naam zegt alles al, een hele belangrijke dag om ook bij stil te staan. Ondanks alle goede initiatieven heerst er nog steeds veel kansenongelijkheid en ongelijke behandeling op de wereld. Of je goede kansen krijgt in het leven is ook grotendeels afhankelijk van waar je op deze aarde geboren bent, in dat opzicht ben je afhankelijk van het lot, want je geboorteplek kun je niet zelf bepalen. Toch kunnen wij ook vanuit ons land veel doen om kansenongelijkheid in de wereld te verkleinen, of anders gezegd de kansen te vergroten voor degenen die in gebieden geboren zijn, waar het leven niet zo gemakkelijk is. De opzet van eerlijke wereldhandel heeft daar een belangrijk aandeel in. Mede dankzij de wereldwinkels, waarvan de eerste eind jaren zestig ontstond, vervult Nederland een voortrekkersrol bij het verspreiden van het eerlijke wereldhandel concept in Europa.

WereldwinkelNieuws Bedum Augustus 2023

Vrijwilliger bij de Wereldwinkel

Als je je thuis voelt in de warme sfeer van de wereldwinkel en een steentje bij wilt dragen om eerlijke wereldhandel tot stand te brengen, is het misschien net iets voor jou om actief in de winkel mee te werken. Je kunt je aanmelden via onderstaande contactgegevens. We heten je van harte welkom!

Vriend van de Wereldwinkel

Door vriend van de wereldwinkel te worden, draag je een steentje bij aan eerlijke wereldhandel. Ook ontvang je dan altijd 10% korting op kunstnijverheidsproducten en 20% korting bij speciale aanbiedingen. De vriendenkaart kost € 15,- per kalenderjaar. We zijn je zeer erkentelijk voor de steun die je hiermee biedt!

Wereldwinkel Wizzelwaark

Grotestraat 32 Bedum
www.wereldwinkelbedum.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.facebook.com/wereldwinkelbedum
T: 06-29443200

Openingsijden:
di./wo./do.: 13.00 - 16.30 u.
vr./za.: 10.00 - 16.30 u.

Facebook TwitterLinkedin
­