Het rijdende hoofdkwartier- de bedrijfsauto als bandbus

Veel muzikanten dromen ervan. Niet zozeer wereldfaam, maar een eigen bandbus, een (tweedehands) bedrijfswagen die ze inclusief apparatuur en instrumentarium dagelijks van podium naar podium vervoert. Alle grote artiesten der aarde maakten er ooit gebruik van. Een mobiele muzikant kan elke dag optreden - dat is bewezen.

Road Rally

De bedrijfsauto die als touringcar dient voor vijf muzikanten en een geluidsman, daarvoor komt de Opel Movano in aanmerking. Tik op de handige website Dutch Vans de term Opel Movano tweedehands in en ontdek de mogelijkheden van zo'n bus met dubbele cabine. Zoals gezegd: een band met een bus kan elke dag optreden. Dat zagen we in het MTV-programma Road Rally, waarin twee bands zonder geld op pad gestuurd werden. Alles wat ze bij zich hadden waren hun instrumenten en een bus. En hun telefoons, om dagelijks een klus te regelen.

Overleven

De essentie van zo'n voormalige bedrijfswagen als rijdend hoofdkwartier komt in elke muzikale biografie naar voren, in schitterende verhalen. In het genoemde tv-programma zie je hoe dat in de praktijk gaat. Met nul euro aan zakgeld kun je op tour. Al rijdend wordt er gebeld met cafés, zalen, campings en andere plekken waar ruimte is voor live muziek. Vaak betreffen het slecht betaalde optredens, maar een hap eten, wat te drinken en een bescheiden bedrag voor de benzine wordt altijd wel bij elkaar gesprokkeld. Zo leven muzikanten van dag tot dag van hun muziek, een bestaan waar menigeen van droomt.

Het pure en rauwe muzikantenleven

Intussen wordt er aan de naamsbekendheid gewerkt en dat is vooral voor muzikanten die niet terug kunnen grijpen op AirPlay, streams en sponsoren de ultieme manier om steeds betere optredens te kunnen geven. Nederlandse voorbeelden van bands die al tourend in Amerika terechtkwamen, hun fanbase door hard te werken zagen toenemen en uiteindelijk beloond werden met plekken op Lowlands en Pinkpop, zijn Peter Pan Speedrock en Face Tomorrow. Niet de muziek die je op de radio hoort, wel prachtige bewijzen dat het pure maar ook rauwe muzikantenleven nog steeds bestaat - en vooral offline plaatsvindt. Dat kan af en toe heftig zijn, maar velen dromen juist van al die avonturen.

De vrijheid tegemoet

Wil je vanachter je computer zien hoe met je zelfgemaakte nummers het geld al dan niet binnenstroomt, of investeer je in de mogelijkheid om dagelijks te kunnen spelen? Het enige wat je nodig hebt is je instrumenten, elkaar, de bandbus en een beetje doorzettingsvermogen. Het staat elke band vrij om de centen bij elkaar te leggen, een tweedehands bedrijfswagen aan te schaffen en op pad te gaan, de vrijheid tegemoet.

 

Partner bijdrage

Facebook TwitterLinkedin
­