Waar te beginnen bij dakisolatie

Het isoleren van je woning in Bedum kan om verschillende redenen gewenst zijn. De wereldwijde klimaatcrisis die ons aan het denken zet en isolerende maatregelen bevordert om zodoende energie te besparen. Het almaar duurder worden van fossiele brandstoffen waaronder gas, zetten je aan tot het verminderen van je energiekosten. Wat voor reden je ook hebt voor het organiseren van isolerende maatregelen aan je woning, weet dat er verscheidene manieren zijn om jou hierbij te helpen en de boel eens goed te isoleren. Laten we eens inzoomen op dakisolatie.

Waar te beginnen?

Alvorens je de bouwmarkt betreed en fanatiek materiaal met betrekking tot isolatie begint in te slaan zoals een geïsoleerde kantplank, is het zaak om uit te zoeken welke onderdelen van jouw woning je graag wilt gaan isoleren. Oftewel welke delen van je huis heeft de meeste isolatie nodig om een betere isolatiewaarde te verkrijgen. Dit kan de zolder zijn, de kelder onder de woning, de buitenmuren, de vloer of het dak. Vaak is het dak één van de meest doeltreffende onderdelen van je huis om een betere isolatiewaarde te organiseren. Dakisolatie is hiervoor benodigd.

Dakisolatie

Bij het plaatsen van dakisolatie dien je rekening te houden met wat voor dak jouw woning precies heeft. Een hellend dak of een plat dak maakt nogal een verschil in de manier van isoleren en de materialen die je ervoor gebruiken moet als de kosten die het met zich mee gaat brengen.

Hellend dak isoleren

Het isoleren van een hellend dak kan zowel van buitenaf georganiseerd worden als ook van binnenuit. Kies je voor het isoleren van het dak vanaf de buitenkant van de woning dan is het gebruik maken van pir isolatieplaten of pir renovatieplaten een aanrader. De helling van het dak heeft tevens impact op het manier waarop je het dak gaat isoleren. Indien de dakhelling namelijk kleiner is dan 25 graden, zorg er dan voor dat er alvorens de isolatie aangebracht wordt, een waterkerende dampopen folie aan te brengen.

Over het algemeen wordt een hellend dak van binnenuit geïsoleerd met materiaal als steenwol of glaswol met daarbij lijm purschuim als hulpmiddel. De bouw staat niet stil op het gebied van innovatie en heeft inmiddels vernieuwde isolatiematerialen geïntroduceerd zoals katoen isolatie of houtvezelplaten. Nadat het dak van binnenuit geïsoleerd is, kan het plafond weer gedicht worden met gipsplaten. Indien het dak van buitenaf geïsoleerd wordt, dienen naderhand de dakpannen of dergelijke weer over de isolatie geplaatst te worden.

Plat dak isoleren

Een plat dak isoleren kan evenals bij een hellend dak zowel van binnen als van buitenaf verricht worden waarbij in het geval van buitenaf er zelfs bovenop de bestaande dakbedekking gewerkt kan worden. Het isoleren van een plat dak van buitenaf wordt ook wel “warm dakisolatie” genoemd. De isolatie wordt op het dragende deel van het dak van de woning gemonteerd waarbij er isolatiematerialen zoals pir isolatieplaten of eps platen gebruikt worden.

Bij het isoleren over de bestaande dakbedekking zoals een bitumen of epdm dak, fungeert de dakbedekking als een waterdichte laag. Bij een dergelijke isolatie methodiek worden er vaak xps platen gebruikt.

Het isoleren van een plat dak van binnenuit de woning noemt men ook wel de “koud dak isolatie methodiek”. Hierbij worden isolatiematerialen als steenwol of glaswol gebruikt als isolerende laag. Onder het dak aan de binnenzijde van de woning worden deze materialen gemonteerd. Vergeet hierbij wederom niet om de juiste folies te gebruiken, zodat vochtproblematiek voorkomen kan worden.

Facebook TwitterLinkedin
­