Het zal veel Groningers aan het hart zijn gegaan toen in het filiaal van de Rabobank vorig jaar uit de binnenstad van provinciehoofdstad Groningen verdween. Bij het pand in de Guldenstraat konden klanten tientallen jaren terecht voor hun bankzaken. Die tijd is dus nu definitief voorbij. Wil je nog pinnen of storten dan ben je tegenwoordig afhankelijk van de gele Geldmaten. Die blijken echter storingsgevoelig en blijken minder bereikbaar te zijn dan de ‘oude’ pinautomaten die meestal in de publieke ruimte stonden.
Het is een trend dat voorals de grotere banken hun filialen in kleine en grote steden sluiten. Daaraan gekoppelt zie je ook dat de bij de panden aanwezige pinautomaten in hetzelfde tempo verdwijnen. Veel bankklanten zijn echter niet op de hoogte dat ze dan voortaan hun geld bij een Geldmaat op moeten nemen. Voor ondernemers geldt hetzelfde ze moeten ook bij zo'n gele automaat hun geld storten. Deze is vaak gevestigd in een reguliere winkel in de vorm van een servicepunt. Kom je daar buiten winkeltijden dan heb je pech gehad en zul je een dagomzet thuis moeten bewaren. Uit recent onderzoek van Bank.nl blijkt dat vooral ondernemers niet tevreden zijn over het gebruik van de Geldmaat.
Uit onafhankelijk onderzoek van vergelijkingssite Bank.nl blijkt dat de meerderheid van de ondervraagden niet blij is met de service van Geldmaat. Bijna 90% geeft aan ontevreden te zijn. Zo ervaart 75% van hen problemen met Geldmaat, zoals een technische storing of omdat er geen geldautomaat in de buurt is. Het gaat hierbij om zowel particulieren als ondernemers.
Het verwijderen van de zo bekende pinautomaten is ook ingegeven door het feit dat er in het verleden veel plofkraken in Nederland gepleegd zijn. Omdat deze beter beveiligd zijn of gewoon niet meer aanwezig hebben bendes hun werkterrein naar Duitsland verlegd. Met snelle auto´s slaan ze regelmatig in de grensstreek toe, wat de Duitse politie met regelmaat tot grote wanhoop drijft. Dat risico willen de grotere Nederlandse banken niet meer lopen, daarom zie je nog nauwelijks pinautomaten in het Nederlandse straatbeeld.
Wie geld wil pinnen, kan daarvoor bij minder geldautomaten terecht en moet rekening houden met krappe openingstijden. De banken hebben afgelopen jaar opnieuw honderden automaten gesloten. Ten opzichte van 2,5 jaar geleden is het aantal geldautomaten met een derde afgenomen. In precieze aantallen die in februari van dit jaar door De Nederlandsche Bank bekend zijn gemaakt blijkt dat er nog slechts 4916 reguliere geldautomaten zijn in Nederland waar je kunt pinnen. In vergelijking met een jaar eerder zijn dat er maar liefst 879 minder. Dit heeft dus te maken met het feit dat nog steeds veel bankfilialen sluiten en daarnaast doen de overgebleven filialen hun geldautomaten weg.
Slechter bereikbaar
De mogelijkheid om ergens te kunnen pinnen wordt nog eens vergroot doordat de openingstijden van geldautomaten verkleind worden. Het mag vreemd klinken maar als je midden in de nacht opeens cash geld nodig hebt kom je van een koude kermis thuis. De meeste pinautomaten zijn namelijk tussen 23:00 uur en 06:00 uur uitgeschakeld. Die sluitingstijden waren als eerste instantie een maatregel tegen plofkraken en werd eind 2020 ingevoerd. Nu is die tijdelijke maatregel omgezet in een definitieve maatregel. Een uitzondering hierop is dat automaten in uitgaansgebieden nog wel tot 02:00 uur open blijven.
Wisselgeld
Omdat er nog steeds een grote groep mensen is die graag cash geld bij zich heeft of daarmee wil betalen zal het gebruik ervan zowel voor particulieren als ondernemers belangrijk blijven. Daarom bestaat er in supermarkten nog steeds de mogelijkheid om met contante euro’s te betalen. Dat contante geld waarmee mensen in winkels betalen zal door de ondernemer op een zeker ogenblik op een bankrekening gestort gaan worden. Dat gaat niet altijd zonder slag of stoot. Uit onderzoek van Bank.nl is gebleken dat maar liefst 21,5% van de ondernemers moeite heeft met de Geldmaat. De reden die genoemd wordt is een storing of omdat er geen geldautomaat in de buurt is.
Partner bijdrage